Üvey evlat muamelesi görüyoruz

Türk Sağlık Sen Tekirdağ Şubesi üyeleri Çerkezköy Güneşler otelde akşam yemeğinde bir araya geldi. Yapılan istişare toplantısında sağlık çalışanlarının sorunları dile getirildi.

GÜNDEM 7.02.2013 20:51:00 0
Üvey evlat muamelesi görüyoruz
Türk Sağlık Sen Tekirdağ Şubesi’nin gerçekleştirdiği istişare toplantısında hükümetin sağlık çalışanlarına uyguladığı politikanın böl, parçala, yönet ilkesine dayalı olduğu öne sürüldü.
 
SORUNLAR KONUŞULDU
Türk Sağlık Sen Tekirdağ Şubesi’ne üye olan sağlık çalışanları önceki akşam Çerkezköy Güneşler Otel’de düzenlenen yemekte bir araya geldi. Düzenlenen yemekli istişare toplantısına Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurahman Uysal, Türk Sağlık Sen Tekirdağ Şubesi Başkanı Sinan Aksu, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray Sağlık Sen üyeleri katıldı.
 
ELEKTRİĞE YÜZDE 13,9 ÇALIŞAN YÜZDE 3 ZAM
Toplantıda konuşan Tekirdağ Şube Başkanı Sinan Aksu, hükümetin sağlık çalışanlarına yönelik uygulamalarını eleştirdi. Ülkede gündemin her an değiştiğini, hükümetin kamu çalışanlarının ekmeğinde gözü olduğunu ifade eden Aksu “Gündemin her an değiştiği bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’de gündem ne kadar değişirse değişsin,  kamu görevlilerinin haklarını geriye götüren, işine aşına göz diken uygulamaların olduğu gerçek gündem varlığını her zaman korumuştur. Öyle ki yapılan zamlar halka ve çalışanlara cezadır. Bu cezanın en yakın göstergesi doğalgaza yüzde 13,9, elektriğe yüzde 20, mazota yüzde 13,5, benzine yüzde 12, kömüre yüzde 13,5 oranında yapılan zamlardır. Bu zamlar halkımızı ve çalışanları perişan duruma düşürülmüştür.  Bu zamlara rağmen bizlere 2012’de 4+4, 2013 yılında ise 3+3 zam verildi. Verilen zam da vergilerle geri alındı” dedi.
 
KAMU ÇALIŞANLARI TOPLANMALI
Yapılanların, verilen cüzi zamla sınırlı kalmadığını ifade eden Sinan Aksu “Özellikle kamu görevlilerine özlük hakları, sosyal hakları yapılmış olan değişikliklerle bizleri geriye götürmüştür. Çalışma şartları her geçen gün ağırlaşmakta, kabul edilemez hale gelmektedir. Hükümet sağlık çalışanlarına ya bu deveyi güdersiniz ya da bu diyardan gidersiniz anlayışını dayatmaktadır. Bunların örnekleri ortadadır. İşte aile hekimliği, kamu hastaneleri birliği, halk sağlığı, toplum sağlığı, sağlık müdürlüğü adları altında böl, parçala yönet politikaları. Bunların altında özelleştirme yatmaktadır. Bunun acısını ve zorluğunu sağlık çalışanları çekmektedir. Bunlara dur demenin tek yolu ise tüm sağlık çalışanlarının Türk Sağlık Sen Çatısı altında toplanmasıdır” dedi.
 
KAYGILARIMIZ VAR
Toplantıda konuşan Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurahman Uysal da eşit olmayan gelir dağılımının ülke insanını sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Uysal “Merhum Necip Fazıl Kısakürek bir kişiye dokuz pul, dokuz kişiye bir pul diyerek, adeta bu gün içinde bulunduğumuz durumu gözler önüne sermek istemiştir. Toplu sözleşme sürecinde,  kamu çalışanlarının haklarının korunması adına 3+3’e imza konulmuştur. Halk sağlığı müdürlükleri kuruldu. 5 ayda döner sermaye yönetmeliği çıkarılamadı. Bunlara benzer daha birçok icraat içinden, sağlık çalışanlarının yararına olacak gelişme sağlanmadı. Yani sağlık çalışanları adına kaygılarımız var. Yarın iş güvencesinden yoksun kalmayı istemiyoruz. Sağlık çalışanları diğer kamu çalışanlarına oranla çok daha dertli. Sağlık çalışanları adeta üvey evlat konumunda bulunuyor. Sabit ücret alıyor ve vergi ödüyor” ifadelerini kullandı.

ARADA ÇOK FARK VAR
Sağlık çalışanlarının emekliliklerinin de çalışma hayatlarında olduğu gibi diğer kamu emeklilerine oranla imkânlara sahip olmadıklarını ifade eden Uysal “Bizler emekli olduğumuzda almış olduğumuz ücretin yalnızca yüzde 72’sini alabileceğiz. Uzman bir doktor bin 800 TL,  30 yıllık hemşire bin 300 TL alabilecek.  Oysaki 35 yıl çalışmış olan bir işçi 105 bin TL ikramiye alabiliyor. Aynı şartlarda emekli olmuş bir sağlık çalışanı maalesef ki 47 bin TL ikramiye alabiliyor” dedi.
 
Haber / Asim YAVUZ