Meriç Nehri'nin debisi düşmeye başladı

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ardından taşkın paniğine neden olan Meriç Nehri'nin debisi, düşmeye başladı. 2 gündür etkili olan kar yağışı akşam saatlerinde etkisini yitirdi. Hava s

GÜNDEM 28.01.2013 20:22:00 0
Meriç Nehri
BULGARİSTAN BARAJ KAPILARINI AÇMIŞTI
Bulgaristan'ın Arda Nehri kenarındaki elektrik üretimi için kullanılan Studen Kladenets (Soğukpınar) barajının kapaklarını doluluk nedeniyle cumartesi günü açınca Meriç Nehri'nin debisi arttı. Bunun sonucunda Tunca Nehri Sarayiçi Mevkii'nde yatağından çıkarak taştı, Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı alanı su altında bıraktı. Dün 1063 metreküp saniyeye ulaşan Meriç Nehri'nin debisi bugün 963 metreküp saniyeye düştü. Tunca Nehri'nin dün 53 metreküp olan debisi ölçümün yapıldığı Suakacağı istasyonunda 58 metreküp saniyeye çıktı. Ancak Sarayiçi bölümünden bu artan debi geçtiği için taşkının görüldüğü alandaki debi düşmeye başladı. Kapalı olan Kanuni ve Fatih köprüleri de ulaşıma açıldı. Hafta sonu etkili olan kar yağışı dün akşam etkisini yitirdi. Belediye ekipleri, kaldırımlarda biriken kar ve buzları küreklerle kırarak temizlemeye başladı. Hava sıcaklığnın gece sıfırın altında 5 dereceye kadar düşmesi nedeniyle de süs havuzları ve heykeller buz tuttu.
 
NEHİRDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Meriç Nehri'nde incelemelerde bulunan Edirne Valisi Hasan Duruer, "Her yıl Edirne'de Meriç ve Tunca nehrinin taşması sonucu araziler su altında kalıyor. Herkes Edirne'nin tamamı su altında kaldığını zannediyor. Tabii ki böyle bir şey söz konusu değil. Devlet Su İşleri yaptığı settelerle taşkınları büyük ölçüde önlüyor. Şu an 900 metreküp saniye su geliyor. Bulgaristan tarafından baraj kapaklarının açılması neticesinde çok fazla su bırakılıyor. Tabii ki bırakmadan önce bilgi veriyorlar. Bu sene yağış ve kar var. İnşallah çok büyük taşkınlar olmaz" dedi.
 
Marmara Haber Merkezi