Gümrük Günü’ne mangallı kutlama

26 Ocak Dünya Gümrük Günü, önceki gün, Çerkezköy Gümrük Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle kutlandı.

GÜNDEM 27.01.2013 22:37:00 0
Gümrük Günü’ne mangallı kutlama
MANGAL PARTİSİ DÜZENLENDİ
Saat 10.00’da saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Çerkezköy Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Dinsever’in Atatürk Büstüne çelenk sunumu ile devam etti. Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Dinsever, Gümrük Müdür Yardımcı Vekili İlter Yılmaz, Gümrük Şefi Veysel Berber ile gümrük memurları ailelerinin katıldığı kutlama programının ardından Gümrük Müdürlüğü bahçesinde mangal partisi düzenlendi.
 
179 ÜLKEDE KUTLANIYOR
Dünya Gümrük Günü dolayısıyla açıklama yapan Çerkezköy Gümrük Müdürü Hasan Hüseyin Dinsever, ulusal gümrük idarelerinin etkili ve verimli çalışmasını sağlamak ve geliştirmek amacıyla 1952 yılında kurulan Dünya Gümrük Örgütü'nün ilk toplantısı 26 Ocak 1953 tarihinde yapılmış olması nedeniyle 26 Ocak’ın yaklaşık 179 ülkede Dünya Gümrük Günü olarak kutlandığını belirtti.
 
433 MİLYON TL KATKI SAĞLANDI
İthalat ve ihracat oranları hakkında da bilgi veren Dinsever Dünya Gümrük Örgütü’nün 179 üyesinin bulunduğunu ve bu örgütün, uluslar arası ticaretin yüzde 98'inden fazlasının işleyişinden sorumlu olduğunu ifade etti. Çerkezköy Gümrüğü'nde 2012 yılında 2 milyar 303 milyon dolar ithalat yapılırken, 852 milyon dolar da ihracat yapıldığını anımsatan Dinsever, Çerkezköy Gümrük Müdürlüğü’nde 2012 yılında yaklaşık 130 bin beyanname, tır karnesi ve özet beyan işlemleri yapılarak hazineye 433 milyon TL doğrudan katkı sağlandığını belirtti.
 
 
İTHALAT VE İHRACATTA ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER
2012 yılında en çok ihraç edilen ürünlerin makineler, elektronik makineler ve cihazlar, giyim eşyası ve metal sanayi ürünleri olduğunu söyleyen Dinsever, ithalatta ise makineler, elektrikli makine ve cihazların aksamı, metal sanayi ürünleri, nakil vasıtaları aksamları ile pamuk ve ipliklerin öne çıktığını ifade etti. 2012 yılında ithalatta meydana gelen artışın önemli nedenlerinden birinin, İstanbul Demiryolu hattının yaz dönemlerinde kapalı olması ve bölgedeki firmaların yatırımlarını artırması olduğunu ifade eden Dinsever, “Son 2-3 yıldır yatırım malı ithalatı fazla. 2012 yılında 500-600 milyon dolarlık makine yatırımı ithalatı yapıldı. Firmaların teknolojiye göre kendilerini yenilemeleri ithalatı da artırıyor” dedi. 2013 yılında ithalatta düşüş yaşanabileceğini ifade eden Dinsever, “Kocaeli’nde üretim yapan büyük bir firma ithalatını Çerkezköy üzerinden yapıyor. Eğer o firma denize kayarsa ithalat da bundan etkilenecek” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi