Çiftçi 2013’e karamsar girdi

Çiftçinin 2012 Ekim ayında yaşanan sel felaketinden dolayı mağdur olduğunu belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, bu dönemde ekilen ürünlerin yüzde 30’unun çürük çıkabile

GÜNDEM 20.01.2013 22:16:00 0
Çiftçi 2013’e karamsar girdi
Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak Çerkezköylü çiftçilerin 2013 yılına karamsar girdiğini belirtti.
 
78 BİN 314 HEKTAR ALAN EKİLDİ
Çerkezköy Ziraat Odası Muhasip üyesi Gökhan Babacan ve Yönetim Kurulu üyesi Osman Dal’ın da hazır bulunduğu açıklamada, 2012 yılı değerlendirmesinde bulunan Hasan Toprak, “Çiftçilik Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 80 bin 671 hektar tarım arazimiz var. 50 bin hektar da ÇKS’ye kayıtlı olmayan tarım arazisi var. 2012’de toplam 41 bin 731 hektar alana buğday, 36 bin 583 hektar alana da ayçiçeği ekimi yapıldı. ÇKS’ye kayıtlı 80 bin 671 hektar tarım arazisinin toplam 78 bin 314 hektarlık kısmı ekilmiş oldu” dedi.
 
ÜRÜNÜN YÜZDE 30’U ÇÜRÜK ÇIKABİLİR
2012 Ekim ve Kasım aylarında geç ve bol miktarda düşen yağışların çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade eden Hasan Toprak, “Çiftçimiz çok zor şartlar altında ekim yaptı. Beklentiler, ürünlerin yaklaşık yüzde 30’unun çürük çıkacağı yönünde. Çiftçinin ektiği arazinin ne kadarında çürüme olduğunu Mart-Nisan aylarında buğdayın toprak üstüne çıkmaya başlaması ile daha sağlıklı bir şekilde analiz edebileceğiz” şeklinde konuştu.
 
HÜKÜMET DUYARSIZ KALMADI
Çiftçinin yüksek miktardaki yağışlardan dolayı oluşabilecek mağduriyeti konusunda hükümetin duyarsız kalmadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Ürününün çürük çıkacağını, yani yağışlardan dolayı mağdur olacağını düşünen sertifikalı tohum ekimi yapan çiftçilerimizin, Devlet desteğinden yararlanabilmeleri için en kısa zamanda İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİNDE UMDUĞUNU BULAMADI
Çerkezköy çiftçisinin son 10 yıldır ulaşamadığı buğday rekoltesini 2012 yılında gerçekleştirdiğine dikkat çeken Hasan Toprak, “Kayıt dışı alanlarla birlikte bin ton buğday üretimi gerçekleşti. Fakat çiftçimiz 2012 yılında ayçiçeğinde umduğunu bulamadı. Nisan-Mayıs aylarından sonra yaşanan kuraklıklar ayçiçeği üreticisini hayal kırıklığına uğrattı” dedi.
 
TESPİTLER UYDUDAN YAPILSIN
 
Birim fiyatlar kapsamında 2012 yılında çiftçinin tatmin olmadığını ifade eden Hasan Toprak, “Fakat geçmiş yıllara nazaran birim fiyatların daha iyi seviyelerde olduğunu söyleyebilirim. Buğdayın 2012 sonu itibari ile birim fiyatı 60 kuruş, ayçiçeğinin birim fiyatı ise 1.5-1.7 TL arasında değişiklik gösteriyor” dedi. Çerkezköy’de tarım sektörünün hızlı sanayileşmeden dolayı her geçen yıl daha da azaldığını kaydeden Toprak, “Çiftçimiz, tarım arazilerinin tapu bazında değil, uydudan tespit edilerek destekleme almayı talep ediyor” diye konuştu.  
 
2. BİR ZİRAAT ODASI AÇILMAYACAK
Çiftçilerin 2013 yılına yaşanan sel felaketi nedeni ile karamsar girdiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Bundan sonra yaşanacak olan iklim şartları çiftçimiz için çok önemli. Tek temennimiz, yağışlardan dolayı mağdur olan çiftçilere destek olmasıdır” dedi. Büyükşehir yasası ile Kapaklı’nın ilçe statüsüne geçtiğini belirten Toprak, “Birleşmeden sonra ilk etapta 2. bir Ziraat Odası’nın açılması söz konusu değil. Bunun için bahse konu ilçede en az 15 muhtarlık bulunması gerekiyor. Fakat Kapaklı’da ihtiyaç duyulması halinde yeni muhtarlıklar oluşturulması ve Ziraat Odaları Genel Merkezi’nin de uygun görmesi halinde Kapaklı’da da bir ziraat odası açılabilir. Mevcut durumda Çerkezköy ve Kapaklı’da bulunan çiftçiler, faaliyetlerini Çerkezköy Ziraat Odası bünyesinde gerçekleştirmeye devam edecektir” dedi. 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ