Meslek Grupları yeniden düzenlendi

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan üyelerin yeni, NACE faaliyet kodları ve yeni meslek grupları hakkında açıklama yapıldı.

KÜLTÜR SANAT 17.01.2013 23:52:00 0
Meslek Grupları yeniden düzenlendi
 NACE KODLARI VE MESLEK GRUPLARI
Odalarda mesleklerin gruplandırma işlemlerini 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması hakkında yönetmelik uyarınca 14.01.2008 tarihinde yayınlana “Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi” doğrultusunda yapıldığı anımsatılan açıklamada “Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce Odalarda üye kayıtlarının ağırlıklı faaliyet alanına göre NACE kodu verilmek suretiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yeniden düzenlenmesi, bu kapsamda mevzuat değişiklikleri ve elektronik altyapı tesisi de dahil olmak üzere gerekli her türlü tedbirinin alınmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden istemiştir. Bu bağlamda Odalarda Mesleklerin Gruplandırılmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 09.04.2011 tarihli ve 27900 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” denildi.
 
ULUSAL GAZETEDE DUYURULDU
Yönetmelikte yapılan değişiklik ile yeni üye kayıtlarında meslek gruplarının belirlenmesi ilişkin süreçlerin yeniden tanımlandığı, üyenin faaliyet alanına ve mensubu olduğu meslek grubuna değişiklik yapılabilmesi için belgelendirme şartı getirildiği, meslek grubu kurma sayılarının arttırıldığı ifade edilen açıklamada “Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Ocak 2012’de yayımlanan tebliğ ile Nisan – Haziran 2012 döneminde “Mükellef Bildirim Formu” toplanması kararı alınmış ve bu bildirim formuyla işletmelerin faaliyet kodları (NACE Kodu) bazında cirolarına ulaşılmış ve GİB tarafından Birliğimize bildirilen en yüksek ciro elde edilen NACE kodu üyelerimizin faaliyet kodu olarak belirlenmiştir. Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Yönetmeliğinin Geçici 3. Maddesinde detaylı olarak düzenlendiği üzere, belirlenen faaliyet kodları Birliğimiz tarafından üyelerimize tebliğ edilmiş, son adreslerinden bulunamayan üyelerimizin kayıtlı adreslerine ikinci bir kez tebligat yapılmıştır. İkinci yapılan tebligat ile eşzamanlı olarak ilgili üyelerimizin NACE kodlarım Birliğimiz internet sitesinde (www.tobb.org.tr) yayınlanmış ve bu durum ilanen yirminin üzerinden ulusal gazetede duyurulmuştur” ifadelerine yer verildi.
 
13 MESLEK GRUBU
Üyelerin tebliğ edilen kodların faaliyet kodlarına 10 günlük süre içerisinde yapılan itirazlarının değerlendirdiği ve üyenin itirazına ilişkin gerekçeli kararını bir ay içerisinde üyeye bildirildiği ifade edilen açıklamada “Süresi içerisinde itiraz edilmemesi nedeniyle ve itirazlar doğrultusunda kesinleşen nihai faaliyet kodları üzerinden üyeler ile Odaların Meslek grupları belirlenmiştir. Odalarda Mesleklerin Gruplandırılması Yönetmeliğinin Geçici 3. Maddesinin 4. Fıkrasında ”Birlik, üyelerin faaliyet kodlarının kesinleşmesini müteakip üyelerin meslek grubu ve odaların meslek gruplarını tespit eder ve üyelerin faaliyet kodu, meslek grubu ve odaların meslek gruplarına ilişkin yapılmasını gerekli gördüğü değişiklikleri odalara bildirir. Birlik tarafından belirlenen üyelerin faaliyet kodu, meslek grupları ve odaların meslek grupları oda tarafından 30 gün içinde aynen uygulanır” hükmünü içerdiğinden Birliğimiz tarafından belirlenerek kesinleşen ve Odamıza tebliğ edilen faaliyet kodları ve Meslek Gruplarının üyelere yeniden tebliğ edilmesi ve yeniden bir itiraz süresinin başlaması mevzuat açısından mümkün değildir” denildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin kesinleşen faaliyet kodları üzerinden Meslek gruplarının 13 grup olarak yeniden düzenlendiğini ifade eden yetkililer “Odamız tarafından Şubat/Mart 2013 tarihinde yapılacak olan Oda Organ Seçimlerinde aynen uygulanacaktır” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi