Kadrolu memur sayısı azalacak

AK Parti, yeni anayasada memur kavramı yerine ‘Kamu Görevlileri’ şeklinde daha geniş bir ifade kullanmayı planlıyor. Bu şekilde belli kurumlardaki memur çalıştırılması zorunluluğu ortadan kaldırılmÄ

GÜNDEM 17.01.2013 23:36:00 0
Kadrolu memur sayısı azalacak
 Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda siyasi partiler tarafından, yeni anayasanın ‘İdare ve Kamu Hizmetleri’ bölümüne ilişkin düzenlemeler, hızla olgunlaştırılıyor.
 
YÖK VE RTÜK ANAYASAL KURUM OLMAKTAN ÇIKIYOR
AK Parti, yeni anayasada ‘Kamu Görevlisi’ kavramını kullanarak daha çok sözleşmeli personel çalıştırmanın önünü açacak düzenleme üzerinde duruyor. Ayrıca, YÖK ve RTÜK gibi kurumların anayasal kurum olmaktan çıkarılması da masaya yatırılmış durumda. Bu kapsamda mevcut anayasada yer alan, ‘Kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür’ ifadesindeki memurlar ifadesi çıkarılarak,  sadece ‘kamu görevlileri’ ifadesi konulacak. Böylece belli kurumlardaki memur çalıştırılması zorunluluğu ortadan kaldırılmış olacak. Kamu kurum ve kuruluşları memur alımı yerine daha çok sözleşmeli personele yönelecek.
 
TEK ANAYASAL KURUM ‘DİYANET İŞLERİ’ OLACAK
RTÜK, YÖK, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi kurumların yanı sıra yeni anayasada kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına da yer verilmemesi planlanıyor. AK Partili kurmayların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde kesinleştireceği bu çalışmanın hayata geçirilmesi halinde sadece Diyanet İşleri anayasal kurum olarak kalacak.
 
YEREL YÖNETİMLER ETKİNLEŞTİRİLECEK
Yeni anayasada yerel yönetimlerin güçlendirilerek daha etkin hale getirilmesini planlayan AK Parti, bu konuda 2004’te Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği Kamu Yönetimi Reformu Kanunu’ndaki düzenlemeleri zemin olarak dikkate almayı düşünüyor. AK Parti’nin önerileri arasında bdp’nin gerçekleşmesini istediği ‘Seçilmiş Vali’ düzenlemesinin olmadığı öğrenildi. AK Parti içindeki anayasa komisyonunun masasında olgunlaştırılan ‘İdari ve Kamu Hizmetleri’ ile ilgili düzenlemeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. 21 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunulacak önerilere ilişkin son kararı Başbakan verecek.
 
Haber Merkezi