Romanlar Türkiye’nin bir gerçeğidir

Edirne Valiliği tarafından kentteki Roman vatandaşların istihdamına katkı sağlamak için eğitim programı düzenlendi.

GÜNDEM 16.01.2013 20:45:00 0
Romanlar Türkiye’nin bir gerçeğidir
 Edirne Valiliği tarafından kentteki Roman vatandaşların istihdamına katkı sağlamak için eğitim programı düzenlendi.
KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI
Eğitim programının tanıtım töreninde konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, Roman vatandaşların Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirterek, Romanların yakın zamana kadar çok önemsenmediklerini hatta dışlandıklarını kaydetti. Duruer, “Romanlar bizim kültürümüzün bir parçası, kendi kültürlerini muhafaza ederek, onları halka entegre etmek istiyoruz" dedi ve bunun için sivil toplum kuruluşlarıyla birçok faaliyet yaptıklarını söyledi.
ÇOCUK SAYILARI ÇOK FAZLA
Edirne'nin nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını Roman vatandaşların oluşturduğuna dikkat çeken Duruer, “Esasında Romanlar bizim için büyük bir güç. Çocuk sayıları fazla. Çünkü Başbakanımız 3 çocuk ve fazlasını tavsiye ediyor. Roman vatandaşlarımızda çocuk sayısı 5-6'yı buluyor. Çok çocuk sayısından daha önemlisi, bu çocukların nasıl istihdam edileceğidir. Bu projelerde bunlarla ilgili. Bu vatandaşlar, kültürümüzün birer parçasıdır" dedi.
EĞİTİM İÇİN GELDİM
Moda Tasarımcısı Gülşah Saraçoğlu da çok önemli bir sosyal sorumluluk projesinin içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Eli dikişe nakışa yatkın herkese eğitim vermek için geldim. Kendi yaptıkları ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlayacaklar. Bu ürünlerin pazarlamasını hem mağazalarımda, hem de internet üzerinden yapabilirim" dedi.
ROMANLARIN EN ÖNEMLİ SORUNU İSTİHDAM
Focus Mesleki Eğitim Kurumları Genel Müdürü Begüm Özdoğularlı, en önemli sorunları işsizlik olan Roman vatandaşların eğitilerek, bu sorunlarını en aza indirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Yılsonuna kadar 2 bine yakın kişiye eğitim vererek, onları meslek sahibi yapmayı planladıklarını söyleyen Özdoğularlı, “Edirne Valiliği ile Focus Mesleki Eğitim Kurumları işbirliğinde düzenlenecek eğitim programında, bir yıllık eğitimin ardından sertifika verilecek Roman vatandaşların istihdam edilmeleri amaçlanıyor” diye konuştu.
Haber Merkezi