Sağlık Bakanlığı el koydu

Tekirdağ'da, emekli baba ve ev kadını annenin iki kızından biri olan ve milyonda bir görülen 'Gardner Sendromu' hastalığı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren 23 yaşındaki Refiye Yılmaz'ın durumuna

GÜNDEM 16.01.2013 00:46:00 0
Sağlık Bakanlığı el koydu
Tekirdağ'da, emekli baba ve ev kadını annenin iki kızından biri olan ve milyonda bir görülen 'Gardner Sendromu' hastalığı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren 23 yaşındaki Refiye Yılmaz'ın durumuna Sağlık Bakanlığı el koydu. Tüm masrafların Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağını açıklanınca, Tekirdağ Valiliği ile Kızılay'ın başlattıkları ve bir günde yaklaşık 345 bin lira toplanan yardım kampanyası durduruldu.
 
Tekirdağ'da bir markette kasiyer olarak çalışan Refiye Yılmaz, milyonda bir görülen 'Gardner Sendromu' hastalığı nedeniyle bir anda ülke gündemine oturdu.
 
YARDIM KAMPANYALARI DURDURULDU
 
Emekli Mustafa ve ev kadını Esma Yılmaz çiftinin iki kızından biri olan Refiye Yılmaz'a 7 yıl önce konulan 'Gardner Sendromu' hastalığı teşhisinin ardından, 2008 yılında bağırsağı alındı. 6 ay önce de ince bağırsağında tümör olduğu belirlenen Refiye Yılmaz tedavi edilemezse yaşamını yitireceğinden korktuğunu ifade ederek yardım çağrısında bulundu. Tekirdağ Valiliği ve Kızılay genç kız için yardım kampanyası başlatırken, medyadan durumu öğrenen binlerce kişi sosyal paylaşım sitelerinden mesajlar yayınlayarak kampanyaya destek oldu. Kızılay ve Tekirdağ Valiliği Refiye Yılmaz için banka hesapları açarak yardım toplarken, Sağlık Bakanlığı, genç kızın hastalığının yakından takip edildiğini ve gerekli tüm masrafların Bakanlık tarafından karşılanacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Refiye Yılmaz için başlatılan yardım kampanyaları durduruldu.
 
PARA TEDAVİSİNDE KULLANILACAK
 
Tekirdağ Valiliği, açılan banka hesabında yaklaşık 120 bin lira biriktiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın olayı üstlenmesinin ardından kampanyaların durdurulduğunu açıkladı. Kızılay da Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesinin ardından yardım kampanyasını durdurdu. Kızılay, SMS sistemiyle toplanan paranın genç kızın tedavisinde kullanılacağını ifade ederek bağışta bulunanlara teşekkür etti.
 
ORGAN NAKLİ İÇİN BELGE VERİLDİ
 
Refiye Yılmaz, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Emre Balık'ın hastalığı konusunda raporlar verdiğini ifade ederek “Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki doktorum sanırım canlı yayına bağlanmış, keşke kendisi ile karşılıklı konuşma imkanım olsaydı. Ben babam ile beraber bizzat oraya gittik ve gözlerimizle gördük. Biz oraya organ nakli olacağıma dair bir belgeyle gittik. Cezmi bey diyor ki 'Refiye'nin organ nakli olmaya ihtiyacı yok.' oysa Çapa'daki doktorum Emre bey tam tersini söylüyor. Ben zaten katı yiyecekler yiyemiyorum ve mamayla besleniyorum. Ölme aşamasındayken mi gitmem lazım?” dedi.
 
TEPKİ GÖSTERDİ
 
Op. Dr. Cezmi Karaca'nın 'Nakle gerek yok' açıklamalarına tepki gösteren Baba Mustafa Yılmaz da, kızının kurtulmasını istediğini belirterek “Cezmi bey İzmir'de kızımla ilgilenmedi. Kızımın bir filmini dahi çekmedi. Bu söyledikleri raporu ile çelişiyor. Yazdığı raporda 'Gerekirse bağırsak nakli uygundur' diye yazıyor. Elimizde raporumuz var. Televizyondaki söyledikleri ile raporu tutmuyor. Cezmi beyle kızım 5 dakika konuştu. Hiçbir şey yapmadı. Ben Sağlık Bakanlığı'ndan kızımın Türkiye'de ya da yurt dışında organ naklinin yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
 
Marmara Haber Merkezi