Sosyal Sigortalar Kanunu neler getiriyor?

TBMM Divan Kurulu Üyesi Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili açıklama yaptı.

GÜNDEM 16.01.2013 00:36:00 0
Sosyal Sigortalar Kanunu neler getiriyor?
TBMM Divan Kurulu Üyesi Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili açıklama yaptı.
 
FARK ÜCRETİ ÖDEMEYECEKLER
 
Yürürlüğe giren kanunun getirdikleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Yemişçi, “Terörle mücadelede malul kalanlar ile Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastanelere gidebilecek ve fark ücreti ödemeyecek. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye başlayan öğrenciler 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanacak. Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam edip, emekli aylığıyla birlikte maaş da alan memurlar, bu aylıklara ilişkin borçlarını taksitlendirebilecek. Prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden doktora giden Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek” bilgisini verdi.
 
HER 4 YILA 1 YIL FAZLA ÇALIŞMA
 
Kanuna göre, TRT'de çalışanlar da dahil sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanların prim ödeme gün sayılarına, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammı ekleneceğini ifade eden Yemişçi “Böylece, gazeteci ve milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılarak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak. Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zammının toplamının yarısı kadar süre, emeklilik yaş hadlerinden düşecek. Düzenleme, fiili hizmet zammı süresinin kaldırıldığı 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla geçerli sayılacak” dedi.
 
BOŞ POZİSYONLARA ATANACAKLAR
 
İş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlardan, bu pozisyonda istihdam edilebilmek için 10-11 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de en az 70 puan alanlardan, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde müracaat edenlerin boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanacağını söyleyen Yemişçi “ 1 Kasım tarihi itibarıyla çalışanlar, 2013 yılı için sözleşmeleri yenilenememiş olanlar ile askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinden ayrılanlardan yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmeyenlerin yerleştirme işlemleri ve atanmalarına ilişkin hakları ise saklı olacak. Bu düzenlemeyle bin 340 kişi işe başlayacak.Bunlardan askerlik ve doğum nedeniyle görevlerinden ayrılanlar yeniden istihdam edilmek üzere ilgili mevzuatta öngörülen süre içinde, sözleşmesi yenilenememiş olanların ise bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren 20 gün içinde başvurmaları halinde sözleşmeleri yapılacak. Emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih, yazılı istek tarihi kabul edilerek aylıkları yeniden bağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulu'nda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın temsilcisi de yer alacak” ifadesini kullandı.
 
SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMAYA DEVAM EDECEKLER
 
Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nda, esnaf ve sanatkârların da temsil edileceğini, kurulun üye sayısının; esnaf ve sanatkârların temsilcisi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı'nın bir olan sayısının 2'ye çıkarılmasıyla 12'ye yükseltileceğini söyleyen Milletvekili Özlem Yemişçi “Lise ve dengi öğrenimlerini tamamlayıp aynı yıl içinde yüksek öğrenimlerine başlayan öğrenciler, 20 yaşını dolduracakları tarihi aşmamak kaydıyla 120 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek” dedi.
 
ÖZEL HASTANELERE GİDEBİLİRLER
 
Terörle mücadele ile emniyet ve asayiş nedeniyle malul kalanların ya da Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazisi olarak şeref aylığı bağlananların ve bunların eşlerinin, kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastaneye gidebileceğini ve bunlardan ilave ücret alınmayacağını söyleyen Yemişçi “Kanunla, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalılık süresine ait değişiklikten dolayı tahakkuk eden prim borcu, usulüne uygun olarak ödenen af, tecil, taksitlendirme ve yapılandırma uygulamalarını etkilemeyecek. Buna göre, 1 Ekim 2008'den önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan, sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecek. Bu sigortalılardan, tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı, ilk defa tescil edildiği tarih itibarıyla seçtiği veya intibak ettirildiği basamak olarak kabul edilecek” dedi. Kendi sigortalılığı bulunduğu halde, başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananların Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçları8nın affedileceğini ifade eden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi “Genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olanlardan, hak etmediği kapsamda sağlık hizmeti alanların 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetleriyle ilgili borçları, ilgililerin açtıkları davadan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecek. Taksitlendirme isteyenlerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerekecek. SGK tarafından sosyal güvenlik primini ödemediği tespit edilen bu durumdaki kişilerin söz konusu borçlarının yapılandırılmasına imkan tanınacak” diye konuştu.
 
Marmara Haber Merkezi