Firmalar Ar-Ge’ye önem vermek zorunda

Alkaze Yenilikçi Mühendislik tarafından, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ‘Ar-Ge Hibe Destekleri, İhracat Teşvikleri, Trakya Kalkınma Ajansının Yeni Hibe Desteklerinden Firma ve KOBİ’lerin

GÜNDEM 11.01.2013 01:25:00 0
Firmalar Ar-Ge’ye önem vermek zorunda
 Alkaze Yenilikçi Mühendislik tarafından, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ‘Ar-Ge Hibe Destekleri, İhracat Teşvikleri, Trakya Kalkınma Ajansının Yeni Hibe Desteklerinden Firma ve KOBİ’lerin Nasıl Yararlanacakları’ hakkında Çerkezköylü firmalara bilgilendirmede bulunuldu. Makine Mühendisi Erden Tüzünkan tarafından dün saat 14.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda  gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına yalnızca 3 firma temsilcisi katıldı.
 
PROJELER DOĞRU PROGRAMLARA YÖNLENDİRİLMELİ
 
Firma ve KOBİ’lerin Ar-Ge desteklerinden faydalanabilmeleri için projelerin doğru programlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Makine Mühendisi Erden Tüzünkan, “Firmalar Ar-Ge çalışmalarına önem vermek zorundadır. Çünkü iyi bir Ar-Ge çalışması, firmanın teknoloji bakımından gelişimine katkı sağlar. Böylece verimliliği ve üretimi artar. Rekabet gücü artar ve Pazar payı genişler. Sonunda firmanın karlılığı artar” diye konuştu.
 
AR-GE 3 AŞAMADA YAPILIR
 
Günümüzde en değerli sermayenin bilgi olduğunu kaydeden Tüzünkan, Ar-Ge çalışmalarının 3 aşaması olduğuna dikkat çekti. 1. aşamada kavramsal tasarımın yapılması gerektiğini belirten Erden Tüzünkan, “2. aşamada teknoloji geliştirme çalışmaları yapılır. 3. aşamada ise üretim ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilir” dedi.
 
DESTEK KAPSAMINDA OLMAYAN PROJELER
 
Ar-Ge projelerinin Endüstriyel Ar-Ge içeriği, teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü ile değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tüzünkan, “Ar-Ge ve yenilikçi yönü zayıf, fonksiyonel ve değişiklik içermeyen, güncel teknolojinin gerisinde kalmış çalışmalar içeren, yatırım ağırlıklı olan, firmanın özgün katkısının olmadığı, ekonomik fayda sağlayamayacak projeler destek kapsamı dışındadır” ifadelerini kullandı.
 
300 BİN TL HİBE
 
Programda Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programından da bahseden Erden Tüzünkan, sektörüne ve büyüklüğüne bakılmaksızın ülkedeki tüm yerleşik kuruluşların bahse konu programından faydalanabileceğini dile getirdi. Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programı ile firmaların yüzde 50 oranında hibe destek alabileceğini kaydeden Tüzünkan, “Bir diğer destek programı ise KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’dır. KOBİ statüsünde olan ve daha önce TUBİTAK’tan hiç destek almamış firmalar bu programa başvurabilir. Bu program ile Ar-Ge giderlerinin yüzde 75’i oranında hibe desteği sağlanır. Destek üst sınırı 400 bin TL’dir. Maksimum hibe tutarı 300 bin TL’dir” dedi.
 
2 SAAT SÜRDÜ
 
Makine Mühendisi Erden Tüzünkan programın devamında ‘Yönetim ve Satış Pazarlama Destekleri’ ve ‘Yatırım Destekleri’ konularında da katılımcıları bilgilendirdi. Dün saat 14.00’de başlayan ve 2 saat süren eğitim programı, saat 16.00’da sona erdi.
 
Marmara Haber Merkezi