Katı atık tesisi meclis gündeminde

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da yapılması planlanan katı atık tesisinin iptal edilmesi için yürüyüş düzenleyen yurttaşlara soruşturma açılmasını Meclis gündemi

SİYASET 8.01.2013 20:15:00 0
Katı atık tesisi meclis gündeminde
 CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da yapılması planlanan katı atık tesisinin iptal edilmesi için yürüyüş düzenleyen yurttaşlara soruşturma açılmasını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, ‘Cana kıyanların firari olduğu, suçlarının zamanaşımına uğradığı bir ülkede, çevreye duyarlı, vergisini veren, sesini sadece demokratik yoldan duyurmaya çalışan, sağlıklı bir çevre için çırpınan insanların, barışçıl yürüyüşüne soruşturma açılması vicdana ve hukuka sığıyor mu?’ diye sordu.
 
Çorlu’da geçtiğimiz aylarda Karatepe Katı Atık Tesisi’nin kurulmasını istemeyen ilçe sakinleri barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenledi. Çorlu halkının sadece demokratik isteklerini yansıttığı olaysız yürüyüş, Atatürk Meydanı’nda başlayıp, otogarda son buldu. Ancak yürüyüş, ana caddeye taştığı iddia edilerek yargıya taşındı.
 
HANGİ VİCDANA SIĞIYOR?
 
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, seslerini anayasal haklarını kullanarak duyurmaya çalışan Çorlu sakinlerine açılan soruşturmayı Meclis gündemine taşıdı.
 
Yüceer, halkın ve sivil toplum örgütlerinin karşı çıkmasına rağmen, hükümet tarafından Trakya’yı nükleer çöplük haline getirecek projelerin, ısrarla hayata geçirilmek istendiğine vurgu yaparak, katı atık bertaraf tesisine onay vermeyen Çorlu Belediye Meclisi’nin kararının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak hiçe sayıldığını öne sürdü.
 
İKTİDAR HARİÇ HERKES YIKIMIN FARKINDA
 
Yüceer, ‘Çevrenin yok olmasına göz yummayan duyarlı Çorlu halkı, anayasal hakkını kullanarak, protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş, baştan sona olaysız geçti. Tek istekleri çevre katliamına yol açacak bu projeden vazgeçilmesiydi. İktidar hariç herkes bu tesisin tarım ve yaşam alanlarına, her şeyden önce insan sağlığına vereceği zararın farkında. Bölge halkı zaten Ergene Nehri’nin saçtığı zehir nedeniyle tehdit altında. Çorlu’da tarım arazilerinin ortasına, imar ve yerleşim alanlarına 400 metre mesafede kurulmak istenen tesisin kapasitesi 860 bin ton/yıl. Bu kapasite Türkiye’deki katı atıkların toplamından fazla. Bu kadar kapasiteli katı atık tesisi sadece Trakya ve Türkiye’nin ihtiyaçları için değil, Avrupa’nın da zehirli atıklarının depolanıp işlenmesi için de yapılıyor’ diye konuştu.
 
BAKAN ERGİN’E SORDU
 
Yüceer, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı anayasanın 34. maddesiyle güvence altındadır. Buna göre herkes önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyebilir. Hangi gerekçeyle kişilerin kendilerini demokratik bir şekilde ifade etmeleri yargıya taşınmıştır? Yine, Anayasa'nın 56'ncı maddesinde "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir" denilmektedir. Çorlu halkının böyle bir tesisi istememeleri en doğal hakları değil midir? Hiçbir taşkınlığın yaşanmadığı, son derece demokratik bir protesto gösterisine yönelik açılan soruşturmayı siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Açılan soruşturma, toplumsal hak ve özgürlüklerin baskı altına alınmaya çalışılması anlamına gelmiyor mu? Son 10 yılda, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet nedeniyle kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır?  Kaç kişi tutuklanmıştır? Cana kıyanların firari olduğu, suçlarının zamanaşımına uğradığı bir ülkede, çevreye duyarlı, vergisini veren, sesini sadece demokratik yoldan duyurmaya çalışan, sağlıklı bir çevre için çırpınan insanların, barışçıl yürüyüşüne soruşturma açılması vicdana ve hukuka  sığıyor mu?”
 
Marmara Haber Merkezi