EKK Danışma Kurulu toplandı

Edirne Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu asil ve yedek üyeleri, Meclis yürütme kurulları, kuruluşundan itibaren Kent Konseyi yönetiminde görev almış üyeler ve konuyla ilgili örgütlerden oluşan Danışma

GÜNDEM 8.01.2013 19:56:00 0
EKK Danışma Kurulu toplandı
 Edirne Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu asil ve yedek üyeleri, Meclis yürütme kurulları, kuruluşundan itibaren Kent Konseyi yönetiminde görev almış üyeler ve konuyla ilgili örgütlerden oluşan Danışma Kurulu toplandı.
 
DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI
 
Edirne Kent Konseyi önceki gün bir araya geldi. Yürütme kurulu asil-yedek meclis yürütme kurulları, kuruluşundan itibaren kent konseyi yönetiminde görev alan üyeler ve çevre örgütlerinden oluşan Danışma Kurulu toplantıda çalışma gurubu oluşturdu. Kent Konseyi Yürütme Kurulu’na yardımcı olmak üzere bir oluşturulan Çalışma Gurubu, Yeşil alanların tespiti, var olanların nasıl kullanıldığı tespitlerinin yapılması, yeşil alanların nasıl kullanılması gerektiği bilgisinin kentlilerle paylaşılması ve sahil şeridinin yasalara uygun halde kullanılması gibi konuları hazırlamakla görevlendirildi. Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir,  toplantının amacını,  Bir sonraki olağan genel kurulu da yeşil alanlar, parklar ve nehir kıyılarının kullanımı üzerine yapacak. Kamusal alanların kullanım şekillerinin incelenmesi ve yasalara uygun olmayan kullanımların kamuoyuna açıklanmasıyla ilgili çalışmalar yapılması olarak özetledi.
 
YEŞİL ALANIN TANIMI
 
Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, yeşil alan tanımını parklar, bahçeler, spor alanları, mesire yerleri, kent ormanları, korular, çocuk bahçe, doğal bir bitki örtüsü içeren, insanların boş zamanlarını değerlendirmek için gerçekleştirecekleri faaliyetlere olanak sağlayan ve yapılaşmadan büyük ölçüde arındırılmış açık alanlar olarak tarif etti. EKK Başkanı Demir, “Yeşil alanlar kent ekosistemine, kentlerin fiziksel gelişmesine ve günlük aktivitelere sağladıkları katkı ve olanaklarla insanlara daha konforlu çevre şartları sunmaktadırlar. Yeşil alanların kentsel çevreye olan katkıları bilinmekle birlikte, kent planlaması çalışmalarında öncelikle ne yazık ki konut açığının giderilmesi veya yeşil alanlardan rant sağlanması amaçlanmaktadır. Bu nedenle de kentlerde yeşil alan yeterliliğinin sağlanabilmesi için yasa ve yönetmeliklerle kişi başına yeşil alan miktarının belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Bugünkü yasal mevzuata göre; kişi başına aktif yeşil alan miktarı, büyükşehir belediyeleri haricinde, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 10 m2, bu sınırların dışında 14 m2 düzeyindedir. Ayrıca Edirne’de Kıyı Yasası da uygulanmamaktadır. Tüm bu alanlar biz kentlilerin geleceğini ilgilendiren konulardır” dedi.
 
ÖNERİLER SUNULDU
 
Başkan Demir’in açılış konuşmasının ardından üyeler kendi tespitlerini yaparak önerilerini sundular. EKK Danışma Kurulu özellikle, Türkiye'de olduğu gibi kentimizde de kentsel yeşil alanların, yerel yönetimlerin mekânsal gereksinimlerini karşılamak ve özellikle, çay bahçesi, büfe, restoran vb. işletmeler yüzünden yanlış amaçlarla kullanılmakta ve giderek kamusal çıkar özelliğinden uzaklaşıldığı söylendi.Edirne’de üç akarsu olduğu ancak ilgili ve yetkili makamlar tarafından Kıyı Yasası’nın uygulanmadığı tespiti yapıldı. Kıyı Yasası’na göre; “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir” denirken Edirne’deki nehir kıyılarının kamu ve özel kişilerce paylaşıldığı vurgusunu yaptı.
 
Marmara Haber Merkezi