“Artış iddia edildiği gibi yüzde 50 değil, yüzde 18’dir”

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda önceki gün gerçekleştirilen olağanüstü meclis toplantısında 2013 yılı bütçesinin reddedildiğini ve buna bir anlam veremediğini söyleyen Çerkezköy Ti

EKONOMİ 4.01.2013 08:14:00 0
“Artış iddia edildiği gibi yüzde 50 değil, yüzde 18’dir”
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda önceki gün gerçekleştirilen olağanüstü meclis toplantısında 2013 yılı bütçesinin reddedildiğini ve buna bir anlam veremediğini söyleyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever,  “Bütçe gerçeğe dayanmayan gerekçelerle onaylanmadı. 2013 bütçesinin red edilmesi ile oda değil ayak oyunları kazandı” dedi.
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda önceki gün gerçekleştirilen olağanüstü meclis toplantısında 2013 bütçesinin reddedilmesinin ardından oda yönetim kurulu başkanı Dursun Ali Tever, dün saat 15.30’da odada basın açıklaması yaptı.
 
BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
 
Rahmi Yılmaz, Gürkan Kesim, Mehmet Çetin, Gürhan Ergen, Mesut İşlek, Ayla Nalcı, Vedat Babaoğlu, Şükrü Gündüz, M. Salih Yılmaz, Göksel Bozdağ, Kadir Uz, İsmail Tezcan ve Seyfettin Belek imzalı red önergesi verildiğini anımsatan Tever, red önergesinin ilk maddesinde 2013 bütçesinde kayıt ücreti, yıllık aidatlar ve hizmet karşılığı alınacak belge bedellerinin, 2012 enflasyon rakamlarının çok üstünde olduğu ifadelerinin yer aldığını belirterek, hizmet karşılığı alınacak ücretlerde 1 kuruş dahi artış olmadığını ifade etti. 
 
HER YIL YÜZDE 40 TASARRUF YAPIYORUZ
 
“ÇTSO 2012 Mali Yılı Tahmini Gelir Bütçesi’nde Kayıt Ücreti 80 bin TL, Yıllık Aidat kalemi 545 bin 300 TL ve Munzam Aidatla 620 bin TL’ydi” diyen Tever, hazırlanan 2013 Malı Yılı Gelir Bütçesi’nde ise Kayıt Ücretinin 94 bin 50 TL’ye yükseltildiğini, Yıllık Aidat’ın 471 bin 500 TL’ye, Munzam Aidatların ise 590 bin TL’ye düşürüldüğünü belirtti. Üç kalemin toplamında iddia edildiği gibi bir artış değil, yaklaşık 90 bin TL’lik bir azalma olduğunu söyleyen Tever, “2012 bütçesi ile 2013 bütçesi arasında 50 bin TL’lik fark var. 50 bin TL fark var diye 50 bin TL fazla harcama yapmak zorunda değilsiniz. Odamız her yıl yaklaşık yüzde 40 oranında tasarruf yapan bir kurumdur” diye konuştu. 
 
İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ YÜZDE 50 DEĞİL
 
“Rahmi Yılmaz tarafından toplantı öncesi hazırlanan ve toplantı sonrası meclis üyelerine imzalamaları üzere sunulan red önergesinin 2. maddesinde ise personel giderleri kaleminin yıllık bütçe rakamlarına oranlandığında yüzde 50 arttırıldığı yazıyor. 2012 yılı bütçesindeki personel giderleri 545 bin TL’dir. 2013 bütçesinde ise bu rakam 640 bin TL olarak belirlendi” diyen Tever, personel giderlerindeki artışın iddia edildiği gibi yüzde 50 değil, yaklaşık yüzde 18 olduğunu belirtti.
 
MESAİ ÜCRETİ VERİLMEYE BAŞLANDI
 
Bütçeye itiraz eden kişilerin ya matematikle aralarında bir problem olduğunu ya da Rahmi Yılmaz tarafından yazılan önergeyi okumadan imzaladıklarını söyleyen Tever, “Personel ücretleri bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. Sabah sekiz akşam sekiz çalışan personele bu ücret dahi çok görüldü. Ayrıca odada ilk defa bizim dönemimizde çalışanlara mesai ücreti verilmeye başlandı” dedi. 
 
KARAR ALDIK DİYE 23 PERSONEL ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA DEĞİLİZ
 
“Red önergesinin 3. maddesinde ise 13 kişi olan oda çalışan sayısının 2013’te 23’e çıkarılacağı iddiası yer alıyor. Bu sayı norm kadro sayısıdır. Yıl içinde kaç personele ihtiyaç duyulursa o kadar personel alırsınız. Böyle karar aldık diye 23 personel çalıştırmak zorunda değilsiniz. Zaten Odamız da 23 personel çalıştırabilecek bir durumda değildir” diyen Tever, kurumsal olmaya çalıştıklarını ifade ederek “Ama herkes popülistlik peşinde. Odayı 30 yıl öncesinin bakkal dükkanı gibi yönetmeye çalışıyorlar. Önceki yönetimler de böyle yaptı. Biz 4 yıl bunun bedelini ödedik” şeklinde konuştu.
 
ODAYA BİR KALEM DAHİ ALMANIN YÖNETMELİĞİ VAR
 
Kurum gelirine red oyu verenlerin seçim propagandası yaptığını öne süren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, “Gelire red oyu vermekle Dursun Ali Tever’e gol mü atmış oluyorsunuz?” sorusunu sordu. “Odaya bir kalem dahi almanın bir yönetmeliği var. Burası Ali’nin Veli’nin işyeri değil. Bir kurum kişisel menfaatler uğruna bu kadar aşağılara düşürülemez” diyen Tever, Rahmi Yılmaz’ın amacının ne olduğunu ve odaya ne gibi bir yarar sağlamayı düşündüğünü sordu. 
 
ODAYI KULLANARAK KENDİLERİNE İŞ ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR
 
“Kısır çekişmelerin ne odaya ne de bölgeye bir faydası yok” diyen Tever, bunlar menfaati peşinde koşan insanların çıkar çatışmaları olduğunu ifade etti. Bazılarının odayı basamak olarak kullanıp siyasete atılmak istediğini, bazılarının da odayı kullanarak kendine iş çıkarmaya çalıştığını öne süren Tever “Beni basiretsiz olarak nitelendiren arkadaşların odada yaptıkları da müfettiş raporlarında sabittir. Meclis eski Üyesi Ahmet Çetin açıklamalarıyla zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyor. Müfettiş raporlarından da anlaşılacağı gibi yönetimimiz, 2006-2009 döneminde üyelerden alınan fazla ücretlerin bedelini ödüyor. Fazla alınan ücretlerin taraflarına geri ödenmesi için 463 başvuru yapıldı. Biz bin 353 kayıt inceleyeceğiz. Odaya fazla ücret verdiği tespit edilen üyelerden varsa odaya borcu mahsup edilecek. Yoksa kendilerine ödenecektir” dedi. 
 
ODA 17 BİN TL ZARARA UĞRADI
 
“Rahmi Yılmaz, yönetim munzam aidatlarla ilgili olarak odanın 3-4 milyon zarara uğrattığı iddiasında bulunuyor”şeklinde iddiada bulunduğunu söyleyen Tever, TOBB aracılığı ile Gelir İdaresi’nden ilgili kayıtlara ulaşılarak, Munzam aidatlarla ilgili toplam 14 bin 411 kayıtın incelendiğini, Bakanlık müfettişi ile birlikte yapılan incelemelerde bazı üyelerden 65 bin 914,82 TL’lik munzam aidat eksik alındığının, bazı üyelerden de 48 bin 930,68 TL’lik munzam aidat ise fazla alındığının tespit edildiğini, yani odanın iddia edildiği gibi 3-4 milyon TL değil, yaklaşık 17 bin TL zarara uğradığını belirtti. Fazla alınan munzam aidatların sahiplerine geri ödeneceğini belirten Tever, eksik alınan munzam aidatlar da ilgili üyelerden tahsil edileceğini ifade etti.  
 
BİZİ BİLEN BİLİYOR
 
Rahmi Yılmaz’a vicdan muhasebesi yapmasını tavsiye eden Dursun Ali Tever “Beni bilen biliyor. Rahmi Yılmaz’ı da bilen biliyor” dedi. Bakanlık tarafından istenen raporların hazır olduğunu söyleyen Tever, “Korkup gemiyi terk eden eski meclis başkanı ile henüz rüştünü ispatlayamayan mevcut meclis başkanı raporu imzalayamadı. Fakat biz onların raporu imzalamadığına dair bir tutanak tanzim ederek hazırladığımız dosyalarla birlikte Ankara’ya göndereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ