ÇTSO tarihinde bir ilk

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi dün saat 16.00’da 2013 Mali Yılı Bütçesini görüşmek üzere olağan üstü toplandı.

GÜNDEM 2.01.2013 22:26:00 0
ÇTSO tarihinde bir ilk
 Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi dün saat 16.00’da 2013 Mali Yılı Bütçesini görüşmek üzere olağan üstü toplandı.
 
SAĞLIKLI BIULMADIĞIM İÇİN İMZALAMADIM
 
Bir önceki toplantıda oluşturulan Hesap İnceleme Komisyonu’nun başkanı Vedat Babaoğlu, 2013 yılında kayıt ve aidat ücretlerinin yüzde 10 oranında arttırıldığını ifade etti. Bir önceki yıl odada yaklaşık 1 milyon 800 bin TL gelir elde edildiğini, buna karşılık yaklaşık 1 milyon 100 bin TL de gider meydana geldiğini belirten Babaoğlu, geçtiğimiz yıl personel ücretleri 550 bin TL civarındayken, bu yılki bütçede bahse konu kalemin 640 bin TL’ye çıktığını belirterek, yaptıkları incelemeler sonucunda 2013 yılı için hazırlanan bütçenin sağlıklı bir bütçe olmadığına karar vererek imzalamadığını söyledi. 
 
YAPILAN HARCAMALAR SAĞLIKLI DEĞİL
 
“ÇTSO’nun 2013 Mali Yılı için hazırlanan bütçeye sonuna kadar muhalefet edeceğim” diyen Babaoğlu, yapılan harcamaların sağlıklı olmadığını, bütçenin sağlıklı olmadığını ifade ederek “Ben görmediğim, inanmadığım ve sorgulamadığım hiçbir şeyin altına imzamı atmam. Gerekiyorsa içinde benim olmadığım bir Hesap İnceleme Komisyonu seçilsin” dedi.
 
İMZANIN OLMAMASI SIKINTI DOĞURUR
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gürkan Kesim de 5 kişilik Hesap İnceleme Komisyonu’nda 4 kişinin katıldığı bir toplantının yapılmaması gerektiğini ifade ederek “4 kişi yerine 3 kişi de toplanılabilirdi. Öte yandan raporda Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı’nın imzası yoksa benim bu toplantıyı yapmamam gerekirdi. Fakat 1 hafta içinde meclisi olağanüstü çağırmasaydım, görevimi yapmamış olacaktım” dedi. Kesim, komisyon üyesi Aktaş Güler’in imzasının olmamasının da sıkıntı doğuracağını belirtti.
 
PERSONEL SAYISINI BAKANLIK FAZLA BULMUŞTU
 
“Bana ÇTSO’dan gelen maili okuduktan sonra toplantıya katılma gereği duydum” diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Delegesi ve Meclis Üyesi Rahmi Yılmaz da, bakanlığın geçen yıl 13 olan personel sayısını fazla bulduğunu, 2013 bütçesinde zaten fazla olan personel sayısının 23’e yükseldiğini belirterek “Hazırlanan bütçe üyelerin ve odanın hayrına değildir. 2013 bütçesi kabul edilmemeli ve 2012 bütçesi ile devam edilmelidir. Böylece yeni yıla vicdanımız rahat girmiş oluruz” dedi.
 
ÜYELERE NASIL BİR DÖNÜŞÜMÜ OLACAĞINI ANLAYAMADIM
 
ÇTSO’nun yeni meclis üyesi Ayla Nalcı da 18 yıldır odaya üye olduğunu anımsattı. Odaya aidat vermekte zorlandığı günler olduğunu fakat aidatını her zaman ödediğini ifade eden Avcı, bugüne kadar ÇTSO’nun hiçbir faydasını görmediğini belirtti. Yurt dışı seyahatlerine gidildiğini ifade eden Nalcı “Bunun üyelere ne gibi bir geri dönüşümü olduğunu da anlayabilmiş değilim” dedi. 
 
HERKESİN PARASINA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKTIK
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetin Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever de 2013 yılı bütçesinden meclis üyelerinin bu kadar korkmamasını isteyerek “Biz bugüne kadar herkesin parasına gözümüz gibi baktık. Fazla alınan paralar da bizden önceki yönetim tarafından alınmış olmasına rağmen sahiplerine ödenecek” ifadesini kullandı.
 
BİR İLK YAŞANDI
 
Konuşmaların ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2013 Mali Yılı Bütçesi’nin oylamasına geçilirken, bütçe, kayıt ve aidatlardaki artışın enflasyon rakamlarının üzerinde olması, personel giderlerinin geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 arttırılması, oda çalışan sayısının 23’e çıkarılması gerekçeleri ile Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Ali Tever, meclis üyeleri Mustafa Asbaş, İbrahim Mutluç, Tahsin Kırmızıgül ve Cemal Durmuş’un kabul oyuna karşılık oyçokluğu ile reddedildi. 1994 yılında kurulan ve 18 yıldır Çerkezköy’deki sanayici ve ticaret erbabına hizmet veren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda ilk kez bir bütçe reddedilirken, ÇTSO’nun seçimlere kadar 2012 bütçesi ile devam edeceği belirtildi. Gündem maddesinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından olağanüstü meclis toplantısı sona erdi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ