Artısıyla eksisiyle ‘Büyükşehir’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 5 Aralık 2012’de onaylanan Büyükşehir yasası ile birlikte Tekirdağ resmen Büyükşehir Belediyesi olurken, Kapaklı da ilçe statüsüne geçti. 5 köy ve Karaağ

GÜNDEM 30.12.2012 20:55:00 0
Artısıyla eksisiyle ‘Büyükşehir’
Cumhur Başkanı Abdullah Gül tarafından 5 Aralık 2012’de onaylanan Büyükşehir yasası ile birlikte Tekirdağ resmen Büyükşehir Belediyesi olurken, Kapaklı da ilçe statüsüne geçti. 5 köy ve Karaağaç Beldesi Kapaklı’ya bağlanırken, Kızılpınar ve Veliköy Belediyeleri de Çerkezköy Belediyesi mücavir alanına dahil edildi. Büyükşehir yapılanması ile Çerkezköy Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi’nin gelirlerinde ve nüfusunda nasıl bir değişiklik olacak?
 
13 ili kapsayan Büyükşehir Yasası Çerkezköy ve Kapaklı Belediyelerine ne getirdi, ne götürdü? İşte cevabı!
 
3 KÖY VERGİDEN MUAFTI
 
Karaağaç Beldesi ile 5 köy çiçeği burnunda ilçe olan Kapaklı’ya bağlandı. 5 köyden 3’ü vergiden muaftı. Çerkezköy Belediyesi yalnızca Pınarça ve Yanıkağıl köylerinden emlak vergisi alabiliyordu. Çerkezköy Belediyesi’nin Karaağaç, Pınarça ve Yanıkağıl’dan aldığı emlak vergisini seçimlerden sonra Kapaklı Belediyesi almaya başlayacak. 
 
KAPAKLI KASASINA 3 MİLYON TL
 
Çerkezköy Belediyesi bu durumda Pınarça ve Ynaıkağıl’dan alınan vergilerden mahrum kalacak. 2012 yılı içinde yaklaşık 450 bin TL olan ve Çerkezköy Belediyesi’nin vergi gelirinin yaklaşık yüzde 4’üne tekabül eden vergi, yerel seçimlerin ardından Kapaklı Belediyesi’nin kasasına girecek. Karaağaç Belediyesi’nin 2012 yılında kasasına giren yaklaşık 2 milyon 500 bin TL’lik gelir de yerel seçimlerin ardından Kapaklı Belediyesi’nin olacak.
 
5 YIL VERGİDEN MUAF OLACAKLAR
 
Bu zamana kadar emlak vergisinden muaf tutulan Bahçeağıl, Karlıköy ve Uzunhacı Köyü ile Çerkezköy Belediyesi’ne yalnızca emlak vergisi veren Pınarça ve Yanıkağıl Köyleri Kapaklı’ya bağlanarak mahalle olacak. Suyu ücretsiz kullanan köy halkı, Kapaklı İlçesinin mahallesi olduktan sonra suyu normal ücretin yüzde 25’i üzerinden bedel ödeyerek tüketmeye başlayacak. Fakat 5 köy de, Büyükşehir kurulmasına dair kanunun 15. maddesine göre seçimlerden itibaren ilk 5 yıl tüm vergilerden muaf tutulacak.
 
GELİRLER KALEMİ YÜZDE 30 ARTACAK
 
Büyükşehir yasası ile köyleri Kapaklı’ya kaptıran Çerkezköy Belediyesi, gelirlerindeki azalmayı, Kızılpınar ve Veliköy’ün kendisine bağlanması ile fazlası ile karşılayacak. Kızılpınar Belediyesi’nin 2012 yılı içerisinde elde ettiği yaklaşık 7 milyon 500 bin TL’lik gelir ile Veliköy Belediyesi’nin tahsil ettiği yaklaşık 6 milyon TL’lik gelir, 2014 yerel seçimleri itibari ile Çerkezköy Belediyesi kasasına girecek. Köylerin elinden çıkması ile gelirinde yaklaşık yüzde 1 oranında azalma gerçekleşecek olan Çerkezköy Belediyesi’nin gelirinde, 2 beldenin kendisine bağlanması ile yaklaşık yüzde 30 oranında artış sağlayacak.
 
NÜFUS FARKI ARTACAK
 
2011 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 79 bin 697 olan Çerkezköy nüfusu, Kızılpınar ve Veliköy nüfusunun da kendisine dahil edilmesi ile (2011 ADNKS’ye göre) 101 bin 89’a yükselecek. 2011 rakamlarına göre 60 bin 877 olan Kapaklı nüfusu ise 5 köy ve Karaağaç beldesinin de kendisine dahil olması ile birlikte 76 bin 353 (2011 ADNKS’ye göre) olacak. 2011 nüfus verilerine göre 18 bin 820 olan Çerkezköy-Kapaklı nüfus farkı, birleşmelerle birlikte 24 bin 736’ya yükselecek.   
 
Haber / Ahmet KARDEŞ