Bir milyon 200 bin kişiye aylık ödeniyor

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile engelli vatandaşların maaşları ile ilgili sunduğu soru önergesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin?

SİYASET 28.12.2012 22:22:00 0
Bir milyon 200 bin kişiye aylık ödeniyor
 CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar ile engelli vatandaşların maaşları ile ilgili sunduğu soru önergesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’den cevap geldi.
 
DEĞERLENDİRİLEREK MUHTAÇLIK KARARI VERİLİYOR
 
Bakan Şahin imzası ile gelen cevapta, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında muhtaç durumdaki özürlü ve yaşlı vatandaşlara, maaş bağlanması ile ilgili ilk başvurular ilçelerde Mal Müdürlükleri, illerde Defterdarlıklara yapıldığı, bu başvuruların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının Mütevelli Heyetlerince değerlendirilerek muhtaçlık karan verildiği belirtildi.
 
SOSYAL YATIRIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE VERİLDİ
 
Bu kararlarla birlikte Bakanlığa gönderilen taleplerin, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü personeli tarafından değerlendirildiği ve bu doğrultuda işlemleri tesis edilen vatandaşlara maaşları bağlanmakta iken 03.11.2012 tarihinden itibaren bu görev Bakanlığın Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirildiği ifade edilen cevapta “Aylığa hak kazanma başlangıç tarihi ile ilk üç aylık ödemesinin yapıldığı ödeme döneminin ilişkin olduğu aya kadar olan haklar için defaten ödeme yapılmaktadır. Aylıklar bağlandığı tarihi izleyen ayın 15'inden sonra bankaya yatırılmaktadır. 2022 sayılı Kanun doğrultusunda maaş ödemeleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üçer aylık dönemlerle yılda 4 kez yapılmaktadır” denildi.
 
YILDA 4 KEZ YAPILIYOR
 
2022 sayılı Kanun doğrultusunda maaş ödemelerinin üçer aylık dönemler halinde yılda 4 kez yapıldığını belirten Bakan Şahin, “Bu ve aylığa hak kazanma başlangıç tarihi ile ilk üç aylık ödemenin yapıldığı dönemin ilişkin olduğu aya kadar olan haklar için ise defaten yapılan ödemelere ilişkin kaynak, ödeme zamanından önce yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın her hangi bir mağduriyetine meydan verilmemesi için Maliye Bakanlığı'ndan talep edilmektedir. Konu ile ilgili iş ve işlemler evrak varide numarasına göre yapılmakta olup, Kırklareli ilimizde başvuru yapan vatandaşlarımıza için TC kimlik numarası verilmesi halinde gerekli araştırma yapılabilecektir” dedi.
 
1 MİLYON 200 BİN KİŞİYE AYLIK ÖDENİYOR
 
03.11.2012 tarihinden itibaren ilgili görevin Bakanlık Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirildiğini, hazırlanan yeni yönetmelikle beraber aylık bağlama işlemlerinin bir ay içerisinde il ve ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile yerine getirileceğini ifade eden Bakan Fatma Şahin, “2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında 01.09.2012 dönemi itibari ile; toplam 1 milyon 232 bin 972 vatandaşımıza aylık ödenmektedir. Bunların; 683 bin 724 kişisi yaşlı ve muhtaç, 549 bin 51 kişisi engelli-bakıma muhtaç-özürlü yakını aylığı ve 197 kişisi ise silikozis hastasıdır” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi