“Zeytin üreticisi kaderiyle baş başa”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2011 yılında zeytinyağı destekleme primini bir önceki yıla göre yüzde 67 gibi önemli bir oranda artırıldığını ve 500 kuruşa yükseltildiğini

GÜNDEM 26.12.2012 23:18:00 0
“Zeytin üreticisi kaderiyle baş başa”
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2011 yılında zeytinyağı destekleme primini bir önceki yıla göre yüzde 67 gibi önemli bir oranda artırıldığını ve 500 kuruşa yükseltildiğini belirtti.
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, zeytin üreticilerinin sorunlarını verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Soru önergesinde, üreticilerin karşı karşıya kaldığı sorunları sıralayan Yüceeer’in sorularına yanıt Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Eker, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in, ‘Zeytine prim desteği vermeyi düşünüyor musunuz?’ sorusuna; “2011 yılı ürünü zeytinyağı destekleme primini bir önceki yıla göre yüzde 67 gibi önemli bir oranda artırarak 500 kuruş yaptık” cevabını verdi.
 
ZEYTİN ÜRETİCİSİ KADERİYLE BAŞBAŞA
 
Bakanın cevabını değerlendiren Yüceer, hükümetin zeytine prim vermek gibi bir uygulamasının olmadığının anlaşıldığını belirterek “Bakanlık yine üreticiyi kaderiyle baş başa bıraktı” dedi. “Bakan Eker, prim desteğinin yüzde 67 gibi bir oranda, hem de önemli bir oranda artırıldığını söylüyor. AB ülkelerinde ambalajlı zeytinyağına kilo başına 1,3 Euro destek verilirken, Türkiye’de bu destek 500 kuruş. Üreticilerin bu desteği sadaka olarak nitelendirdiğini Bakan herhalde bilmiyor” diyen Yüceer, verilen 500 kuruşu savunmasının, övgüler dizmesinin inanılır gibi olmadığını ifade etti. HALKI YARI YOLDA BIRAKTILAR
 
Tekirdağ’da 2005–2011 yılları arasında zeytin bahçesi tesis eden 28 üreticiye 684 dekar alan içinde 47 bin 500 fidan desteği verildiğini kaydeden Yüceer, bakanlığın, zeytin üreticilerinin zararlarını da görmezden geldiğini öne sürdü. Bakanlığın, ‘Tekirdağ’da zeytin fidanı dikmesi için teşvik ettiğiniz üreticinin zararı ne kadardır. Bu zararı karşılayacak mısınız?’ sorusunu yanıtlamadığını söyleyen Yüceer, “Halkı teşvik ettiler, sonra yarı yolda bıraktılar. Oysa üretici kan ağlıyor” diye konuştu.
 
ÜZERİNDEN 8 YIL GEÇTİ
 
CHP’li Yüceer, “Bakan Eker, zeytinyağı üretimi ve pazar sorunlarını çözmek için 2004’ün Aralık ayında İzmir’de yapılan 2.Ulusal Zeytin Zirvesi’ni referans gösteriyor. Bu zirvenin üzerinden 8 yıl geçti. 8 yıl boyunca çiftçinin kazancı düştü, buna karşın maliyetleri de her geçen gün katlanarak arttı. Bakanlık sorunları 8 yıl geriden takip ediyor. Bakanlığın pazar sorununu çözmek için de bir eylem planı yok” dedi.
 
NASIL YARIŞACAK?
 
Tüm üreticilerin ortak sorunu olan başta mazot olmak üzere diğer girdi maliyetlerinin yüksekliğiyle üreticinin baş edemediğini vurgulayan Yüceer, “Zeytin üreticisi, zeytinyağının 5'e 1'i oranında prim alan İspanya, Yunanistan, İtalya gibi en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkeleri ile nasıl yarışacak?” diye sordu.
 
Marmara Haber Merkezi