Kahramanlarına saygı göstermeyen toplumlar yükselemez

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dünyanın sayılı siyaset adamlarından olduğunu ifade eden CHP Çerkezköy İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, “İnönü,

GÜNDEM 25.12.2012 21:00:00 0
Kahramanlarına saygı göstermeyen toplumlar yükselemez
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün dünyanın sayılı siyaset adamlarından olduğunu ifade eden CHP Çerkezköy İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, “İnönü, Türk Demokrasi’sinin temellerini attı. Tarih, kahramanlarına saygılı olmayan toplumların yükselemediklerinin örnekleriyle doludur. Bizler ülkeye ölçüsüz hizmetleri bulunan İsmet İnönü’nün aziz anısına saygılıyız” dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü, ölümünün 39. yıldönümünde, CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk tarafından yapılan basın açıklaması ile anıldı.
 
DÜNYANIN SAYILI SİYASET ADAMLARINDANDI
 
25 Aralık tarihinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve görüşlerini paylaşan ve onunla kader birliği yapan dünyanın sayılı siyaset adamlarından İsmet İnönü’nün 39. ölüm yıldönümü olduğunu belirten Nejdet Ertürk, “İsmet İnönü, bir ulusun yaşamında yarım yüzyıldan uzun bir süre kesintisiz olarak rol oynayabilmiş bir kişilikti. Yüksek fikirleriyle ve ileri görüşüyle Atatürk’ün en yakınında bulunabilmiş bir devlet adamıydı. 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği İnönü soyadını alan İsmet Paşa, 1924'ten 1937'ye değin başvekillik görevini aralıksız sürdürdü. Atatürk’ün ölümünden sonra ikinci cumhurbaşkanı oldu” diye konuştu.
 
DEMOKRATİK TÜRKİYE'NİN TEMELLERİNİ ATTI
 
İsmet İnönü’nün, Türkiye'de demokrasinin yerleşmesi ve tek partili dönemden, çok partili döneme geçiş sürecinde oynadığı rolle demokratik Türkiye'nin temellerini attığını kaydeden Ertürk, “Bunu kendi iktidarından vazgeçme özverisini göstererek başarmış bir liderdir. Lozan Konferansı'nda İsmet Paşa ile karşı karşıya gelen delegeler bile onun diplomasideki başarı ve becerisini takdir etmekten geri kalmamışlardır. II. İnönü Zaferi nedeniyle Mustafa Kemal, İsmet Paşa’ya gönderdiği telgrafta, ‘Siz orda yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz. Düşman çizmesi altındaki kara bahtlı topraklarımızla beraber bütün vatan en ücra köşesine kadar sizin zaferinizi kutluyor’ demiştir” ifadelerini kullandı.
 
İNÖNÜ’NÜN ANISINA SAYGILIYIZ
 
2. Dünya Savaşı sırasında Türk dış politikasının hedefinin, savaşa katılmadan Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumak olduğunu anımsatan Nejdet Ertürk, “2. Dünya Savaşı’nın çıkacağını çok önceden sezen askeri deha İsmet İnönü, savaşın en az on yıl süreceğini hesap etmişti. Savaş süresince askeri dehasıyla ülkemizin bu savaş cehenneminden uzak kalmasını başardı. Türkiye’yi dayatma ve vaatlere rağmen savaş dışı tutması onun diplomasi alanında seçkinliğinin göstergesidir” dedi. Tarihin, kahramanlarına saygılı olmayan toplumların yükselemediklerinin örnekleriyle dolu olduğunu belirten Ertürk, Türk toplumunun, kendisine ölçüsüz hizmetler eden İnönü’nün aziz anısına saygılı olduğunu dile getirdi.
 
DÜŞMANCA SENARYOLAR ÜRETİLİYOR
 
Bazı siyasilerin, aydınlar ve tarih yazarlarının, İnönü hakkında, kasıtlı olarak, yalan, yanlış ve hatta düşmanca senaryolar ürettiğini söyleyen Nejdet Ertürk, “Bir ülkenin kuruluşu, o ülkenin kalkınması ve devamındaki siyasi durum için 50 yılını vermiş bir insanı, anlamadan yaftalayıp karalamak, ne acıdır ki günümüzde de bazı çevrelerce sürdürülmektedir. İnönü, gidişiyle Cumhuriyet tarihinden ve Türk toplumdan büyük bir parça götürerek geniş bir boşluk bırakmıştır. İsmet İnönü'yü yeni nesillere doğru aktarmak ve Türkiye'yi demokrasiye taşıyan eylem ve fikirlerini yaşatmak onu anmanın en güzel biçimi olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Marmara Haber Merkezi