Çölyak hastalarına özel un üretiliyor

Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir un fabrikası, Çölyak hastaları için özel un üretiyor. Fabrikanın Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Gürsel Erbap, TÜBİTAK ile birlikte projelendirilen glutensiz unlar

GÜNDEM 25.12.2012 20:42:00 0
Çölyak hastalarına özel un üretiliyor
Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir un fabrikası, Çölyak hastaları için özel un üretiyor. Fabrikanın Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Gürsel Erbap, TÜBİTAK ile birlikte projelendirilen glutensiz unların yeni yıldan itibaren seri üretimine başlayacaklarını söyledi.
 
Tekirdağ'da 65 bin ton buğday depolama ve günlük bin 500 ton buğday kırma kapasitesine sahip olan Doruk Marmara Un Fabrikası sindirim sistemi hastalığına neden olan Çölyak için özel un üretimini yapıyor.
 
SERİ ÜRETİME BAŞLAYACAK
 
Fabrikanın Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Gürsel Erbap, Türkiye'de yaklaşık 700 bin Çölyak hastası bulunduğunu ve bu hastaların normal insanlar kadar unlu mamul tükettiğini ifade ederek “Türkiye'de 1 kişi yıllık ortalama 140 kilo ekmek tüketiyor. Şirketimiz 40 yıllık deneyimi ile çölyak hastalarına glutensiz un üreterek, her alanda pazarlama yaparak hastalarının sorunsuzca ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Söz konusu çölyak hastalarına üretim için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında TÜBİTAK ile beraber laboratuvarlarımızda başlattığımız, glutensiz genel kullanım amaçlı, lezzet ve besin değeri zenginleştirilmiş un karışımlarının geliştirilmesi projesi (TEYDEP) sonlandı ve TÜBİTAK tarafından Aralık 2011'de onaylandı. Biz fabrikalarımız laboratuvarında yaptığımız deneme üretimlerinden sonra 2013 yılı ocak ayında seri üretime geçiyoruz" diye konuştu.
 
İNTERNET ÜZERİNDEN DE SATIN ALABİLİRLER
 
Ürettikleri glutensiz unların seri üretiminin başlamasının ardından Çölyak hastalarının istedikler anda Türkiye genelinde bu unlardan internet üzerinden de satın alabileceklerini kaydeden Erbap “Çölyak hastalığı Türkiye'de yeni tanınan bir hastalık türü. Ancak oldukça önem arz eden bir durum. Bu hastaların günlük ekmek tüketimlerini eksiksiz karşılamak gerekir. Bu alanda satışa sunulan her ürünün ambalajında Sağlık Bakanlığı'nın ön gördüğü glutensiz ürün ibaresi olan bir uyarı konması mecburiyeti var" dedi.
 
ÇÖLYAK HASTALIĞI
 
Çölyak bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde gluten (tahıl unlarından nişasta çıkarıldıktan sonra geri kalan albüminli madde) denen bir proteini içeren besinlerin alınmasından sonra kendini gösteren bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Hastalığa buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamaması neden olmaktadır.
 
Marmara Haber Merkezi