Taşkın Koruma Tesisi çalışmaları Ocak’ta başlayacak

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında 6 Aralık’ta gerçekleştirilen Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlarla ilgili dün saat 14.00’da Çerkezköy Belediye Meclis Salonu??

GÜNDEM 22.12.2012 05:06:00 0
Taşkın Koruma Tesisi çalışmaları Ocak’ta başlayacak
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında 6 Aralık’ta gerçekleştirilen Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlarla ilgili dün saat 14.00’da Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda toplantı düzenlendi.
 
KURUL KARARLARI İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
 
Devlet Su İşleri Tekirdağ Şube Müdürü Adem Coşkun, 6 Aralık 2012’de 45 kurumdan 57 temsilcinin katıldığı ve 22–23–24 Ekim 2012 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu yaşanan taşkınlar hakkında incelemelerin yapıldığı ve kararların alındığı toplantının kararları ile ilgili bilgi verdi.
 
PROJELER DSİ’YE ONAYLATILACAK
 
İl Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda derelerin hali hazır haritalarının tamamlanması, tarihi köprülerin rölevesinin çıkartılması, derelerin Q 500’e göre boyutlandırılarak ilgili belediye ile protokol imzalanması ve DSİ’ye teslim edilmesi, dere kenarlarında inşa edilecek yapılarda kot olarak Q 500 kotundan 1 metre yüksekliğin belirlenmesi, imar ruhsatı vermeye yetkili kurumların bu kotaya uyması, dere kenarlarına yapılacak projelerin DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’ne onaylatılması, dere kenarlarına yapılmış yapıların kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılmasına ilişkin kararların alındığını ifade eden Devlet Su İşleri Tekirdağ Şube Müdürü Adem Coşkun, toplantıda kurumların sorumlulukları ile ilgili alınan kararlar hakkında da bilgi verdi.
 
DSİ VE İL ÖZEL İDARE’NİN SORUMLULUKLARI
 
DSİ’nin taşkın sebebi ile derelerde biriken pisliklerin temizlenmesi, bozulan setlerin onarılması, Ergene Nehri ve kollarının dere ıslahı projelerini tamamlayarak inşaata başlaması, Çorlu suyunun Çerkezköy’den İstanbul-Edirne otoban yoluna kadar Q 500 debiye göre açılması, Pınarça Deresi’nde3 bin 180 metre ıslah çalışması yapılması, yetersiz kesitteki 5 taşıt köprüsü ile 5 yaya köprüsünün kaldırılması ve uygun kesitte yeniden yapılması, Kızılpınar Hınzır Dere ve Demirhan Dere ile Karaağaç Karagöz Deresi’nin ıslah projelerinin 2013 yatırım programına alınmasından sorumlu olduğunu ifade eden Coşkun, “İl Özel İdaresi de su akışını engelleyen 32 adet büz, köprü ve menfezin uygun hale getirilmesinden sorumlu. Dere üzerlerine yapılacak köprü ve menfezlerin projelerini DSİ’ye onaylatmaları gerekiyor” dedi. . 
 
İÇME SUYU İSALE HATTININ DEPLASE EDİLMESİ LAZIM
 
Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nün karayolu üzerinde bulunan, su akışını engelleyen büz, köprü ve menfezlerin en kısa zamanda uygun hale getirilmesi, Çerkezköy-Çorlu yol kotunun DSİ’den alınacak taşkın kotunun üzerine çıkarılmasından sorumlu olduğunu ifade eden Adem Coşkun, Çerkezköy Belediyesi’nin de  Çorlu Deresi ve Pınarça Deresi üzerinden geçen içme suyu isale hattının deplase edilmesi, Çorlu Deresi üzerinde bulunan su akışını engelleyen 1 taşıt ve 2 yaya köprüsünün en kısa zamanda uygun hale getirilmesi,, 3.şahıslar tarafından inşa edilen yetersiz köprülerin kaldırılması, derelere hafriyat dökümlerine izin verilmemesi, dereye dökülen hafriyatların kaldırılması/kaldırtılması, imarların taşkın sınırına göre düzenlenmesinden sorumlu olduğunu belirtti.
 
KURUMLARIN SORUMLULUKLARINI ANLATTI
 
“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de dere yataklarının yakınlarına verilecek imarlarda su basman kotuna uyulmasının kontrol edilmesi ve dere yataklarına hafriyat ve diğer atıkları dökenlere gerekli cezaların uygulanması ile sorumlu. Kadastro çalışmaları sırasında, dere yataklarında tabi akışa imkan verecek dere yatağı kesiti tescil dışı bırakılarak derenin tabii akışına tahsis edilecek. Tredaş da dere kenarında bulunan enerji nakil hattı direklerinin ve trafoların dere ıslah çalışmalarına engel olmayacak şekilde, çalışma sırasında enerjinin kesilmesi ve deplase edilmesinden sorumlu olacak” dedi. 
 
BELEDİYELERİN ORTAK SORUMLULUĞU
 
Tüm belediyelerin ortak sorumluluğundan da bahseden Adem Coşkun, “Dereler üzerinde yetersiz boyuttaki menfez ve köprülerin kaldırılması, dereler üzerine yapılacak köprü ve menfezlerin projelerinin 2006/27 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre DSİ 11.Bölge Müdürlüğü’ne onaylatılması, taşkın koruma tesisleri proje alanlarının DSİ 11.Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilmesi, derelere hafriyat dökülmemesine izin verilmemesi, dereye dökülen hafriyatların kaldırılması/kaldırtılması, işmarların taşkın sınırına göre düzenlenmesi ve dere yatakları yakınlarına verilecek imarlarda su basman kotuna uyulması”nın ise Tekirdağ Belediyesi, Çorlu Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Malkara Belediyesi, Şarköy Belediyesi, Marmara Ereğlisi Belediyesi ve Hayrabolu Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
 
ÇALIŞMALAR BAHAR AYINDA BAŞLAYACAK
 
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem de Kızılpınar Işıklardaki karayolu köprüsü ile Mezbahanenin yanındaki BSH’a ait özel demiryolu köprüsünün kaldırılması gerektiğini belirtti. DSİ’nin bu konuda gerekli talimatları vermesi gerektiğini ifade eden Başkan Ali Ertem, “Bu iki köprü yıkılmazsa mesulü sizsiniz. Olası bir sel felaketinde yaşanacak olumsuzluklardan siz sorumlu olursunuz” dedi. Bahçıvan Köprüsü’nün yanındaki isale hattının yukarıya kaldırılması gerektiği belirtilirken, Başkan Ali Ertem, “Bu konuda projelerimiz hazır. Çalışmalara baharın ilk aylarında başlayacağız” dedi. 
 
OCAK AYINDA İNŞAAT BAŞLAYACAK
 
Geçen hafta Pınarça Deresi Taşkın Koruma Tesisi’nin ihalesinin yapıldığını ifade eden Adem Coşkun, “Pazartesi günü karar açıklanacak. Ocak ayında inşaat çalışmalarının başlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Dün saat 14.00’da Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy Belediyesi fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, Çerkezköy Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Faruk Şen, Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esra Hasanoğlu, Kapaklı Belediyesi Elektrik Teknikeri Özer Celayer, Çerkezköy Belediyesi İnşaat Teknikeri Sadık Erdil, Çerkezköy Belediyesi Harita Mühendisi Selçuk Azcan, Veliköy Belediyesi İnşaat Mühendisi Sinan Türkoğlu, Çerkezköy PTT Müdürü Ali Arslan, Tredaş elektrik mühendisi Yasin Ataş, Tredaş Proje Tesisi Mühendisi Taylan Görücü, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Gökhan İnce, Habip Bilgin ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
 
Marmara Haber Merkezi