İpsala'da vizyon tartışıldı

Trakya Kalkınma Ajansı İpsala Kaymakamlığı ve Belediye ile koordinasyon halinde, vatandaşların düşüncelerini öğrenmek onların ihtiyaçlarını tespit etmek ve yerleşim merkezinin gelişim yollarınÄ?

GÜNDEM 22.12.2012 04:39:00 0
İpsala
Trakya Kalkınma Ajansı İpsala Kaymakamlığı ve Belediye ile koordinasyon halinde, vatandaşların düşüncelerini öğrenmek onların ihtiyaçlarını tespit etmek ve yerleşim merkezinin gelişim yollarını ortaya koymak için İlçe Vizyon ve Stratejileri Çalıştayı önceki gün yapıldı.
 
TRAKYA’YI NEREDE GÖRMEK İSTİYORUZ
 
Saat 09.30’da Sofram Restaurant’ta gerçekleştirilen toplantıya İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, İbriktepe Belediye Başkanı Galip Gören, Hacı Beldesi Belediye Cevdet Karagöz, Kocahıdır Beldesi Belediye Başkanı Ali Ercan ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve siyasiler, köy ve mahalle muhtarları katıldı. Toplantının açış konuşması Trakya Kalkınma Ajansı Planlama Birim Başkanı Mehmet Karaman tarafından yapıldı. Karaman, “Kalkınma ajansı 2,5 senedir faaliyettedir. Herkes ajansı projelere sağladığı desteklerle biliyor. Ajansımızın planlama faaliyetleri de bulunmaktadır. Trakya’yı nerede görmek istiyoruz. Onu bölge planı ile sağlayacağız. Bu çalıştay’dan sonra bir rapor hazırlayacağız” dedi.
 
TARIM İÇİN KISITLANDI
 
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz Trakya Kalkınma Ajansı’nın 2023 vizyon ile ilgili bölge planını hazırladığını belirterek, planlamanın Türkiye ve İpsala için çok önemli olduğunu ifade etti. İpsala’da kanalizasyonun olmadığını, içme suyunun en kötü durumda bulunduğunu kaydeden Karagöz, “1/100000’lik planlar için hiçbir görüşümüz alınmamıştır. 1/25000’likte daha üstteki izin vermediği için bir şey yapamıyoruz. 1/1000000’lik plan İpsala’ya tarım ile kısıtlamış. Bu nedenle daha aşağı planlarda hiçbir gelişim kaydedemiyoruz” dedi.
 
EN BÜYÜK ÇELTİK ÜRETİMİ İPSALA’DA
 
İpsala için en önemli sorunun elektrik enerjisi olduğunu ifade eden Karagöz “İpsala birçok ilden daha fazla elektrik tüketiyor. Çeltikçilerimizin yüzde 90’ı Tredaş ile karşı karşıyadır. Herkesin siyasi görüşü ayrı olabilir ancak İpsala için hep beraber olmalıyız. Türkiye’nin en büyük çeltik üretimi İpsala da. Hayvancılık bitti. Her akşam burada 4 tane tır hep pisliğini bize bırakıyor. İpsala AB ile entegre olup sınır ötesi projelerden pay alabilmeliyiz” diye konuştu.
 
PLANSIZ VE VİZYONSUZ KURUMLAR İLERLEYEMEZ
 
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise “Plansız toplumlar ve vizyonsuz kurumlar ilerleyemezler, yerinde saymaya başladıklarında ise kaybetmeye mahkûmdurlar” dedi. Türkiye kamuoyunda İpsala’nın öncelikle sınır kapısıyla ve sonra da bölgesel olarak İpsala pirinci ile tanındığını ifade eden Gürbüz, “Yaklaşık 1,8 milyon insan yani başımızdaki karayolundan elini kolunu sallayarak geçip 30 milyon TL’yi gümrük sahasında harcamaktadır. 30 milyon TL’lik ticaret hacmi İpsala merkezindeki yaklaşık 300 esnafımızın 1 yıllık cirosuna denktir. Dünya ekonomilerinde ciroların yüzde 10’luk arttırılmasının bile mucize sayıldığı bir dönemdeyken ciromuzun ikiye katlama fırsatına sahibiz. Ayrıca gümrük kapımızı kullanan yolcu sayısı her geçen sene daha da artmaktadır. İpsala-Enez karayolunun kullanıma açılmasının ardından İpsala kavşak konuma gelecektir. Yol olarak kavşak konuma gelecek İpsala’nın ticari olarak da kavşak olması hedefimizdir. Bu hedefe ulaşmak için karayolunun iki yakasına büyük, cazibe merkezi olabilecek AVM’lerin kurulmasını sağlamalıyız” diye konuştu.
 
İPSALA PİRİNCİ MARKA OLMALI
 
İpsala’da hayati öneme sahip bir diğer konunun ise İpsala Pirinci olduğunu belirten Gürbüz “İpsala Pirincinin hak ettiği marka değere ulaşmasının zaruretidir. İpsala’da 200 bin dekar arazide 3000 ailemiz bu ürünle geçimini sağlamaktadır. Kullanıma açılan ve açılacak sulama projeleri ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde 300 bin dekar arazide çeltik tarımı yapılacaktır.
 
Son dönemde çeltik ile ilgili tartışmalar fiyat üzerinden yapılmaktadır. Ancak bizim vizyonumuz fiyat tartışmalarının dışında ve üzerindedir. Bize göre İpsala Pirincini marka yapmak kısır tartışmaları ortadan kaldıracaktır” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi