AK Parti’nin en büyük yatırımı Büyükşehir Kanunu’dur

Ak Parti İl Başkanı Ahmet Kambur, Çerkezköy’de düzenlenen toplantıda Ak Parti hükümetinin politikaları ve Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi ile alakalı bilgiler verdi.

SİYASET 19.12.2012 22:36:00 0
AK Parti’nin en büyük yatırımı Büyükşehir Kanunu’dur
Ak Parti İl Başkanı Ahmet Kambur, Çerkezköy’de düzenlenen toplantıda Ak Parti hükümetinin politikaları ve Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi ile alakalı bilgiler verdi.
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün saat 14.00’da yapılan toplantıda AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ’ın açılış konuşmasının ardından konuşan AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, Büyükşehir Kanunu ile birlikte Tekirdağ’ın Büyükşehir statüsüne kavuştuğunu anımsatarak “Tekirdağ’ın Büyükşehir olması ile birlikte merkezde üç tane ilçe kuruldu. Merkeze bağlı dört belde ve köylerle Süleymanpaşa, Karaağaç ve Çerkezköy’e bağlı beş köyle birlikte Kapaklı ve Marmaracık merkezli olmak üzere Velimeşe, Ulaş, Misinli ve on köyü içine alan Ergene ilçesi oluştu. Belediyeleri ilgilendiren kısmı ise 30 Mart 2014 tarihinden sonra yürürlüğe girecek” dedi.
 
BÜYÜKŞEHİR’E KARŞI ÇIKTILAR
 
Büyükşehir ile birlikte beldelerin ve köylerin tüzel kişiliklerinin sona erdiğini söyleyen Kambur “Tüzel kişilikler 30 Mart 2014 seçimlerine kadar devam edecek. Bu tarihte yapılacak yerel yönetim seçimleri ile hem beldelerin ve köylerin tüzel kişiliği sona ermiş olacak. Burada Çerkezköy’e Kızılpınar ve Veliköy beldeleri mahalle olarak ilçe merkezine bağlanmış oldu. Yapı değişikliği ile birlikte çok çeşitli söylentiler dolaşıyor. Muhalefete mensup kişiler ilk önce Büyükşehir kanununa karşı çıktılar. Gerçekten ciddi katkılar sağlayacağını da görünce bu seferde tüm şehrin bütünleşmesine karşı çıktılar. Son olarak ise belde ve mahallelerin tüzel kişiliğinin kurulmasına karşı çıktılar. Karşı çıkışlar gerekçeleri ise bu kırsala hizmet götürülememesi ve kırsalın hizmet alamayacağı oldu. Bu kişiler köylere gidip vatandaşları bu konu hakkında yanıltmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
 
YÜZDE ALTIYA ÇIKARILDI
 
Kendilerinin siyaset yapmadan bu konunun doğru olarak ne getirdiğini vatandaşa aktarmaya çalıştıklarını söyleyen Kambur “ Bu zamana kadar kırsala İl Özel İdareleri hizmet veriyordu. İl Özel İdaresi 36 milyon paydan kırsal kesime 11 milyon ödenek ayırıyordu. Büyükşehirde ise bu pay il genelinde bizim toplayabildiğimiz vergi şuanda 3.5 milyardır. Bu yeni kanunla birlikte ilde toplanan vergi yüzde 5’den çıkan 6’ya çıktı. Bu rakam ilde kalacak. Böylelikle 210 milyon lira Tekirdağ’da kalmış olacak. Genel vergilerden aldığımız bir pay vardı. Genel bütçe gelirleri ise yüzde 2.5’den 4.5’e çıkarılıyor. Oradan gelecek pay ise üç kat genelden vergiler alınacak bir pay oluyor. Kırsala hizmet götürmek için kanuna bir madde konulmuştur. Hem Büyükşehir Belediyesi hem de İlçe Belediyeleri kırsaldaki alt yapı hizmetlerini tamamlayabilmek için gelirlerini yüzde 10’unun on yıl süre ile o hizmetleri yapabilmek için kanunen ayırmak mecburiyetindedir. Bu rakamlarla birlikte 400 milyon para kırsala hizmete ayrılmış oluyor” dedi.
 
“İL ÖZEL İDARE KAPANIYOR”
 
Hizmetin para ile yapıldığını söyleyen Kambur “Paranız yoksa hizmet etme şansınız yoktur. Bazı kişiler en ücra köşedeki yere nasıl hizmet gideceğini söylüyorlar. Bu zamana kadar köylere il özel idaresi hizmet götürüyordu. Ama şimdi hem Büyükşehir ve ilçe belediyeleri kırsala hizmet götürme mecburiyetinde olduğu için aslında kırsaldaki köyden mahalleye hizmet yakınlaşmış oluyor. Bununla birlikte hizmette çabukluk hem de kalite sağlanmış olacak. Bu kanunla birlikte İl Özel İdareler ve İl Genel Meclisleri kapanacak. En ücra köydeki ve mahallede ki vatandaşımız hem ilçe belde belediye başkanından ilçe meclis üyelerine ve Büyükşehir belediye başkanına oy kullanacak. Kendisini idare edecek katmanları kendisi seçecektir. Seçilmiş belediye başkanı size hizmet vermiyorsa bunu sizin bir daha ki seçimde cezalandırma şansız var. Gerçekten hizmet etmiyorlarsa seçimde hesap sorma vatandaşın eline geçmiş oluyor” diye konuştu.
 
“KÖYLERE HİZMET GELECEK”
 
Köylerde tüzel kişiliğin kalkma korkusu bulunduğunu söyleyen Kambur “İmkanları ile hiçbir köyün kendi kalkınmasını sağlayacak kadar güçlü olduğuna inanmıyorum. Geliriniz yoksa bütçeniz de yoktur. Muhtarların hakları duruyor. Tüzel kişilik kalkıyor diğer haklar muhafaza ediliyor. Beldelerde tek muhtar olacak. Büyükşehir kanunu 1980’li yıllarda uygulandı. Bu model uygulayacağımız modelde denenmiş bir modeldir. Kocaeli ve İstanbul’da 2004’de çıkartılan kanunla yönetiliyor. Kocaeli’nin en ücra köylerinde bile sıcak asfalt var. Oradaki belediye oraya ulaşmış ve yollarlı yapmıştır. Maalesef bizim köylerde gerçekten kırsaldaki yollarda sıkıntılar var” ifade etti.
 
“AK PARTİ’NİN YAPTIĞI EN BÜYÜK YATIRIMDIR”
 
Bazı vatandaşların Büyükşehir yasası ile birlikte “Türkiye parçalanıyor” düşüncesinde olduğunu söyleyen Kambur “Bu kişiler Türkiye’de federasyonların meydana geleceğini ve bölüneceğini iddia ediyorlar. Üniter yapıdan yana olan bir hükümetiz ve Üniter yapının korunmasından yanayız. Kocaeli ve İstanbul’da onun örnekleri vardır. Yöreye daha iyi hizmet, kalkındırmak ve şehirleri modern bir hale getirmek için bu kanun her zaman gerekli idi. Bu kanun gerçekten Türkiye’ye olduğu gibi Tekirdağ ve Çerkezköy ciddi manalar aldı. Büyükşehir kanunu tüm alınan hizmetlerden daha önemli bir hizmettir. Ak Partinin Tekirdağ’a yaptığı en önemli yatırım Büyükşehir kanunudur. Şehirlerimiz ilçelerimiz ve mahalleler modern bir yapıya kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.
 
MERA VE YAYLALARA DOKUNULMAYACAK
 
Orman köylerinin hakkının bugün ne ise yarın da aynı haklarının devam edeceğini söyleyen Kambur “Mera ve yaylalara dokunulmayacaktır. Sadece eğer köyün ve beldenin tüzel kişiliğine ait mal mülk varsa bunlar alacakları ve borçları ile birlikte ilgili bağlanacak belediyelere devredilecek. Beş yıl kırsalda vergi resim harç alınmayacak. Büyükşehir’in onayı olmadan imarda yasaklılık olacak. Kırsalda kolaylıklar geliyor. Mahallelerde ve köylerde inşaat yapıldığı taktirde ilçe belediyeler tip projeyi bu kişilerin beğenisine sunacak. Hiçbir ücret almadan o kişiye ruhsatı ve kullanım hizmeti verilecek” diye konuştu.
 
TARIM BİTMEDİ
 
Büyükşehir Kanunu ile birlikte tarımın biteceğini söyleyenlerin olduğunu belirten Kambur “Kanunda tarıma ve hayvancılığa destek verileceği yönünde hüküm vardır. Ciddi manada getirileri olan bir kanundur. Bu kanunla hem ilçeler hem de mahalleler gerçekten çağdaş bir seviyeye ulaşmış olacak. En kolay eleştirilen saha tarımdır. Her önüne gelen tarımla ilgili bir şeyler söyler. Tarımla alakası olmayan kişiler çiftçiden daha çok konuşuyor ve eleştiriyor. AK Parti’nin çiftçiyi ve hayvancılığı bitirdiğini söylüyorlar. Bu hükümet döneminde hem tarıma hem de hayvancılığa ciddi destek sağlandı. AK Parti olarak göreve geldiğimizde Tarım ve Hayvancılığa 1.8 milyar destek sağlanıyordu. Bugün ise bu rakam 7.4 milyardır ve 2013 bütçesinde ise 9 milyar olacak. Hükümetler her zaman tarımı desteklenmek mecburiyetindedir. Dünya desteklediği gibi bizimde desteklememiz lazım. Çünkü tarım hükümetin kısım müdürlüğüdür. Tarım ülkesi olup ta dünyada belli bir zenginliğe kavuşmuş ülke göremezsiniz” dedi.
 
“ÇİFTÇİYE YANSITMADIK “
 
Hükümet olarak tarıma destek vermelerine rağmen çiftçinin memnun olmadığını belirten Kambur “Ne kadar destek verirsek verelim tam memnuniyet sağlamak mümkün değildir. O günle bugünü kıyaslarsa mazot ve gübre çok pahalı olduğu söyleniyor. Bunu reel olarak kıyaslamasını yapmak gerekiyor. 2002 yılında buğdayın parası toprak mesulleri ofisinde 180-230 arasında idi. O gün ham petrolün varili 23 dolardı şimdi ise 109 dolardır. Ham petrolün varilinde yüzde 500’lük bir katlama olmuş ve biz bunu çiftçiye yansıtmadık” dedi.
 
“400 DOLAR SEVİYESİNDEDİR”
 
Türkiye’de buğdayın pahalı olduğunu kimsenin söylemediğini belirten Kambur “Muhalefet gübre ve mazotun pahalı olduğunu söylüyor Dünyada buğday fiyatları 200-300 dolar arasındadır. Bizde 400 dolar seviyesindedir. Dünya ile bizim rekabet etme şansımız yok. İhracat yaparsak bunu dışardan getirip yerine koymak mecburiyetinde oluruz. 10 yıllık zaman zarfında sadece 2010 yılında 2 ay gümrükler açıldı. O yıl kuraklık vardı. Buğday iki ay serbest bırakıldı. Ayçiçeğinde ve yağda dışarıya mahkumuz ve oldum olası da böyledir. Üçte birisini üretiyoruz ve 3’te ikisini ise dışarıdan ithal ediyoruz” ifadesini kullandı.
 
BU YIL 4-8 BALYA ÇIKMIŞTIR
 
Son günlerde ülkenin kurak gittiğinin söylendiğini belirten Kambur “Kuraklıkla birlikte samanda sıkıntı olduğu söyleniyor ve Türkiye’nin samana muhtaç olduğu belirtiliyor.
 
İlkbahar yağmurları geç yağdı ve buğday sap yapmadı. Yağan yağmurla birlikte yüksek bir verime ulaşmıştır. Ama sap büyümediği için saman az oldu. Saman’ı nasıl olmadığını bilmeyen kişiler bu lafları söylüyorlar.Geçen sene bir dekarda 15-20 balya çıkarken.,bu yıl ise 4-8 arasında balya çıkmıştır. Buda belli bir sıkıntıyı beraberinde getirdi” dedi. Ahmet Kambur’un konuşmasının ardından program soru cevap şeklinde devam etti. Toplantıya İl Yönetim Kurulu Üyesi Şener Çelikayar, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, AK Parti İlçe Başkanı Alaattin Demirbağ, İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca, Abdurrahman Çiçek ve Ercan Çorbacı, AK Parti Kızılpınar Belde Başkanı Kamil Yiğit, Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan, Veliköy Belde Başkanı Ömer Memiş, Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat, İlçe Teşkilatı üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ilçe, belde ve köy muhtarları katıldı.
 
Marmara Haber Merkezi