Kendi arsalarına kaçak ev yapmak zorunda kalıyorlar

Yanıkağıl Köy muhtarı Yücel Başaran, köyün Kapaklı ilçesine bağlanması ve köyün genel durumu ile ilgili değerlendirme yaptı.

GÜNDEM 19.12.2012 00:49:00 0
Kendi arsalarına kaçak ev yapmak zorunda kalıyorlar
Yanıkağıl Köy muhtarı Yücel Başaran, köyün Kapaklı ilçesine bağlanması ve köyün genel durumu ile ilgili değerlendirme yaptı. Yanıkağıl’da imar uygulaması yapılmadığı için, halkın mağdur olduğunu ifade eden Muhtar Yücel Başaran “Uygulamanın yapılamamsı nedeni ile halkımız, arsası üzerine ev inşa edemiyor. Bu durum insanımızı kendi arsası üzerinde kaçak ev yapmaya mecbur ediyor. Bu ise köyümüzde çarpık yapılaşmayı kaçınılmaz duruma getiriyor. Umarız bir an önce bu sorun çözüme kavuşturulur” dedi.
 
KAPAKLI YA DA ÇERKEZKÖY FARKETMEZ
 
Tekirdağ’ın büyükşehir, Kapaklı’nın ilçe statüsüne alındığı Büyükşehir Yasası öncesi gerekli hizmetlerin kendilerine Çerkezköy Belediyesi tarafından verildiğini, bundan sonra ise Kapaklı İlçesinin aynı hizmetleri icra edeceğinden şüphelerinin olmadığını dile getiren Başaran “Buraya kadar her şey yolunda görünse de, aslında durum hiç de göründüğü gibi değil. Bu yasanın Çerkezköy ya da Kapaklı’ya bağlanmak şeklinde algılanarak değerlendirilmemesi gerekir. Yıllardır insanımızın özverili çalışmaları sonucunda oluşturmuş olduğu hizmet araçları ve gayrimenkullerin, köyümüz insanının elinden çıkacağı şeklinde değerlendirilmelidir. 400 dekar tarla ve köy içinde bulunan arsaların insanımızdan alınması söz konusu. Her iki halde de bu yerler devletimizin olsa da, büyük şehir yasası sonrasında köylümüzün kullanımından çıkacaktır. Olaya bu yönü ile bakarsanız gerçek bir değerlendirme imkânına sahip olursunuz” dedi.
 
ÇARPIK YAPILAŞMA KAÇINILMAZ
 
Yanıkağıl Köyü’nün en önemli sorunlarından birinin imar uygulamasının yapılamaması olduğunu söyleyen Başaran “Vatandaşımız, kendine ait olan arsası üzerine ev ya da binasını yapamıyor. Çerkezköy Belediye Meclisi’nde bu husus görüşülerek karara bağlanmıştı. Bu kış uygulamaya geçilecekti. Şimdi köyümüzün, Kapaklı’ya bağlanmış olmasıyla bu uygulama rafa kaldırılmış oldu. Büyükşehir uygulamasının, ne zaman yapılacağına dair net bir tarih yok. Bunun 2 ya da 3 yıl sürmesi söz konusu. 3 yıl daha 1800 insanın bekletilmesinin ne kadar etik olduğunu ben henüz anlayabilmiş değilim. İnsanımız son çare olarak kendi arsası üzerine inşaat yapmaya başlıyor. Bu inşaat kaçak kategorisinde değerlendirilirken, aynı zamanda da çarpık yapılaşmaya neden oluyor” diye konuştu.
 
HER BÖLGEYE HÂKİM
 
Köyün göç alan bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Başaran “Köyümüz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne, Velimeşe Avrupa Serbest Bölgesi’ne ve aynı zamanda da Çorlu Sanayi Bölgesi’ne yakınlığı nedeni ile cazip bir durum sergiliyor. Buna, fiyatların cazip oluşu da eklenince, Yanıkağıl yeni bir yurt edinmek isteyenler için bulunmaz bir yerleşim yeri” dedi.
 
TALEBE GÖRE KURS
 
Köyde halkın kurslara yönelik talebinin sadece Kuran öğrenimi yönünde olduğunu ifade eden Başaran “Kuran Kursu, büyüklere yönelik veriliyor. Bayan kursiyerlerin katılımı ile verilen kursun öğretmenliğini, Müftülüğün belirlediği öğreticiler yapıyor. Bazı bayanlar Kuran okumayı hiç bilmedikleri için kursa gelirken, bazıları da Kuran-ı Kerim’i, daha güzel okuyabilmek adına kursa katılıyor” diye konuştu.
 
DÖRT DÖRTLÜK
 
Eğitim alanında köyün herhangi bir sorununun olmadığını ifade eden Başaran “11 Öğretmenle 220 öğrenciye eğitim veriliyor. 4+4 sistemi ile eğitim ve öğretim sunulmaktadır. Okulumuz 2006 yılında yapılmıştı. Eğitim alanında mevcut sorunumuz bulunmuyor” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi