Devletin denetçiliğini yapıyoruz

Türk Metal Sendikası’na bağlı fabrikaları gezmek üzere Çerkezköy’e gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım Çerkezköy izlenimlerini basın mensupları il

GÜNDEM 14.12.2012 21:55:00 0
Devletin denetçiliğini yapıyoruz
Türk Metal Sendikası’na bağlı fabrikaları gezmek üzere Çerkezköy’e gelen Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım Çerkezköy izlenimlerini basın mensupları ile paylaştı.
 
ÇERKEZKÖY İZLENİMLERİNİ PAYLAŞTI
 
Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk İş Tekirdağ Temsilcisi Murat Koçak ve Çorlu Şube Başkanı Polat ile birlikte basın açıklaması yaptı. Dört gündür işyeri ziyaretlerinde işverenlerle bir araya geldiğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, Tekirdağ’ın büyükşehir olmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Sanayi anlamında Çerkezköy’de büyük bir gelişim gözlemlediğini ifade eden Yıldırım, toplu sözleşmeler konusuna da değinerek 2012-2014 yılının toplu iş sözleşmesi yılı olduğunu belirtti.
 
“ÇORLU ŞUBESİNİ KURDUK”
 
Daha önceki ziyaretlerinde bölgede çeşitli tespitlerinin olduğunu ifade eden Yıldırım “Genel Başkanımız da burada daha önceki yıllarda 10 sene görev yaptı. Onun da izlenimleri doğrultusunda daha kısa sürede daha büyük mesafe kat etmek, işçilerimizle daha sık arada olmak ve çözüm bulmak anlamında Türk Metal Sendikası’nın metal iş kolunda Çorlu’nun da çok öne çıktığını gözlemledik. Dün itibariyle de müteşebbis heyetini burada 2 bin üyeli 8 iş yerinden Çorlu müteşebbis heyetini oluşturduk. Çorlu Şubesi’nin başkanı da Baki Polat olmuştur. Başarılı olmak adına genel merkez adına bütün çabalarımızı sarf edeceğiz” dedi.
 
530 BİN KİŞİ YARARLANIYOR
 
Türkiye’de metal iş kolunda faaliyet gösteren 1 milyon 315 bin işçi olduğunu söyleyen Yıldırım “Oysa ki Türkiye de 3 konfederasyon özel ve kamu dahil olmak üzere toplu iş sözleşmelerinden faydalanan insan sayısı 530 bindir. Türkiye genelinde ise  151 bin üyemiz bulunuyor. Türkiye’de 1980 yılında 45 milyon nüfus varken 3 milyon sendikalı insan vardı. Bugün Türkiye’nin nüfusu 75 milyon, sendikalı sayısı Türkiye’de 530 bindir. Burada bir tezatlık var. Türkiye’de örgütlenmenin önünde yüzlerce sorunlar var. İnsanlar sendika üyesi oldukları için iş akitleri fesih ediliyor. Bizler her ne kadar onları yalnız bırakmasak, işe iade davası açsak, sendikal tazminat davası açarak onlara destek olmak adına uğraş versek de maalesef Türkiye’deki hukukun da yavaş işleyişinden dolayı bu insanlar 1-1,5 yıl sonra buradaki kayıplarını telafi etme olasılıklarını kendilerinde bulabiliyorlar ve onların da tamamı nihayete kavuşmuyor” diye konuştu.
 
HAREKET KABİLİYETLERİ ARTTI
 
Üyelerin kendilerine gelmelerini beklemekten ziyade kendilerinin üyelerin ayağına gitmeyi düşündüklerini belirten Yıldırım “Bu sebeple Çorlu şubesini oluşturmayı düşündük. En büyük önceliğimiz budur. 8 iş yerinden 3’ü Silivri yerindendi ve İstanbul’a bağlıydı. İstanbul ve Çerkezköy şubesinden bu 8 iş yerini alıp Çorlu’ya monte ettiğimizde diğer şubelerimizin de hareket kabiliyetini artırmış olduk” dedi.
 
NOTER ONAYI KALKTI
 
Silivri’de 530 işyeri tespit ettiklerini ve bunların 61 tanesinin Metal iş kolunda faaliyet gösterdiğini ifade eden Yıldırım “Çorlu’yu da yakın zamanda inceleyeceğiz. 17 Ocak 2013 yılında tarihinde gerçek istatistikler açıklanacak. Bu tarih itibariyle E-Devlet sistemi üzerinden insanları üye yapabileceğiz. Noter olayı ortadan kalktı. Artık insanlar çekinmeden kayıt olabilecekler ve bunu da çalıştıkları iş yerleri göremeyecek. Daha doğrusu kimlerin sendikaya üye olduğunu işverenler bilemeyecek. Artık insanlarımızın korkmasına gerek kalmayacak ve internet üzerinden insanlarımızın üyeliklerini gerçekleştireceğiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anında E-Devlet üzerinden üye olan bir kişinin üyeliğini oradan gözlemleyebilecek ve bizim de bakanlıkla eş orantılı kurduğumuz yeni bir sistemimiz var. Onları oradan görmüş olacağız ve bu da bize müthiş bir kazanım sağlayacak. Üyelikten çekildiği tarih itibariyle de görebileceğiz ama bizde 1 ay daha üyeliği geçerli olacak” diye konuştu.
 
PROPAGANDASINI ÇORLU’DA YAPACAĞIZ
 
İsteyen herkesin sendikaya üye olabileceğini ifade eden Yıldırım “Hiç kimse zorla üye yapılamaz. Neden sendikaya üye olmuyorsun diye baskı yapılamaz. Bu insanların hür iradesiyle orantılı bir şeydir. Çorlu’ya oluşturduğumuz şube ile bu işin propagandasını yapacağız. Buradaki kazanımlar ile sendikaya üye olmada ne gibi kazanımlar elde edeceklerini, nasıl güvenceler sağlayacaklarını kendilerine tek tek anlatacağız. Üyelerimize daha iyi ulaşma anlamında şube sayımızı artırıyoruz” şeklinde konuştu. 
 
SENDİKALI İŞYERİNDE, İŞVEREN VERGİ KAÇIRAMAZ
 
Türkiye’de asgari ücretin 739 TL olduğunu ifade eden Yıldırım “Bizim yetkili olduğumuz iş yerlerinde bugün işe giriş ücreti 1080 TL’dir. Her iki yılda bir yapılan toplu iş sözleşmelerinden her 6 ayda bir zam alabiliyor. Yiyecek, yakacak, eğitim, doğum ve ölüm yardımı, yıllık izninde artış oluyor. Bana göre bizler devletin denetçiliğini yapıyoruz. Bugün hiçbir sendikalı iş yerinde işveren vergi kaçıramaz. Kayıt dışı istihdam yaratamaz, sigorta primini yatırmama hakkına sahip olamaz” dedi.
 
83 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERDİK
 
Sendikal olarak anlayışlarını sadece iş sözleşmesine dayalı yapmadıklarını söyleyen Yıldırım “ Türk Metal Sendikası sendikacılık anlamında faaliyetlerini sürdürmektedir. Üyelerimize, eşlerine ve çocuklarına eğitimler veriyoruz. Şuana kadar 83 bin üyemize Ankara’da Büyük Anadolu Oteli’nde iş sağlığı ve güvenliği, toplam kalite, verimlilik, iletişim ile ilgili özel dersler verdik. Eğitimlerimiz yılın 12 ayı kesintisiz olarak devam ediyor. İnsanların ne gibi haklara sahip olduğu yönünde farkındalık yaratmak için çaba gösteriyoruz. Bundan dolayı işverenler kazançlı çıkıyorlar. Bunun yanı sıra Türk Metal Sendikası’nın farklı bir eğitim programı var. Türkiye’de yeterlilik belgesi alıyor. Türk Metal Sendikası’nın bununla ilgili faaliyetleri var. TMS’nin ve MESS’in ortaklaşa vermiş olduğu eğitim programlarında alınan sertifikalar büyük kazanımlar sağlamaktadır. TMS’nin toplu iş sözleşmesi dışında bir çok konuda faaliyetleri vardır” ifadesini kullandı. Yıldırım “En kötü sendika, en iyi işverenden iyidir” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi