“İbadethanelerimizin tanınmasını istiyoruz”

Çerkezköy Erenler Cemevi tarafından düzenlenen Aşure Günü etkinliğine Tekirdağ ve Çerkezköy siyasetçilerinin yanı sıra kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

GÜNDEM 9.12.2012 20:42:00 0
“İbadethanelerimizin tanınmasını istiyoruz”
Çerkezköy Erenler Cemevi tarafından düzenlenen Aşure Günü etkinliğine Tekirdağ ve Çerkezköy siyasetçilerinin yanı sıra kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.  
 
KALABALIK BİR DAVETLİ TOPLULUĞU KATILDI 
 
Dün saat 13.00’da Trakya İplik arkasındaki Erenler Cemevi’nde düzenlenen etkinliğe Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Büyükyoncalı Belediye Başkan Vekili Şükriye Can, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Çerkezköy Müftüsü Bayram Şahin, İl Genel meclis Üyeleri Sami İkizler, Nazmi Duygu, CHP Çerkezköy ve Kapaklı İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Erenler Cemevi Başkanı Müslime Çakan, Erenler Cemevi Alevi Dedesi Kemal Öztürk, Çorlu Cemevi Başkanı Muzaffer Birdal ile çok sayıda davetli katılIRKEN, Tekirdağ’ın büyükşehir olmasının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç ve Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz de Çerkezköy’deki etkinliklerde yer almaya başladı. 
 
KERBELA İNSANIMIZI YARALAMIŞTIR
 
Erenler Cemevi Başkanı Müslime Çakan’ın konuşmasının ardından konuşma yapan Erenler Cemevi Alevi Dedesi Kemal Öztürk geçmişte Alevilerin pek çok sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, “İnsanımızın birbirini anlamamasından kaynaklanan haksızlıklar, geçmişte bizleri derinden yaralamıştır. Ülkemizin her ferdi gibi bizler de askerliğimizi yapıyoruz, vergi veriyoruz. Ama bizim vergilerimizden yapılan hizmetler bize geri dönmüyor. Biz mal, mülk, başka ülke istemiyoruz. Sadece Cemevlerimizin tanınmasını istiyoruz” dedi. 
 
MUCİZELER BU AYDA GERÇEKLEŞMİŞTİR
 
Muharrem ayının faziletlerinin saymakla bitmeyeceğini söyleyen Öztürk “On muharremde yer gök yaratıldı. 10 muharremde Allah, Hz. Adem’in tövbesini kabul etti. On muharremde Hz. İbrahim Nemrut’un ateşinden kurtuldu, on muharremde Hz. Musa Kızıldeniz’i geçerek Firavun’dan kurtuldu, on muharremde Hz. Yusuf atıldığı kuyudan kurtuldu. Nuh tufanından sonra ilk yemek olarak aşure yemeği pişirilmiştir. Biz de aşure çorbası pişiriyoruz ve kurban kesiyoruz” diyerek Muharrem ayının önemine dikkat çekti. 
 
DETAYLAR AYRIŞTIRIR
 
Çerkezköy Müftüsü Bayram Şahin de Alevi ve Sunni’nin aynı inancın mensupları olduğunu ifade ederek “Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren bu gibi etkinliklerden, çıkarılması gereken dersler vardır. Bu derslerden en önemli olanı aynı şekilde değer verdiğimiz kişilerin, hepimiz tarafından hürmetle yad edilmesidir. Bu vesile ile aynı inanca sahip olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Ayrılmayıp, bir ve bütün olmak zorundayız” dedi. 
 
ALEVİ VE SUNNİ KARDEŞTİR
 
Muharrem ayının, Müslümanların nazarında diğer aylardan daha faziletli olduğunu ifade eden Şahin “Muharrem ayı ve bu ay içerisinde tarihe mal olmuş Kerbela Vakası, hususlarında Müftülüğümüzün Pazartesi akşamı gerçekleştireceği programa hepinizi davet ediyorum. Suni ve Alevi kardeşliğinin pekiştirilmesi bakımından düzenlenmiş programlar bizim için önemlidir” dedi.
 
CEMEVİ YETESİZ KALIYOR
 
Kapaklı İlçesi Belediye Başkanı İrfan Mandalı da, Cemevinin inşasında, bu derece yetersiz kalacağını düşünemediklerini belirterek “Cemevimizin yapımı sırasında bu günlere ihtiyaç verebileceğini düşünmüştük. Lakin bu etkinliğe bakınca yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Muharrem ayının onuncu günü nedeni ile düzenlemiş bulunduğunuz bu programda aşure gününüzü kutluyorum” dedi.
 
 
AYNI PAYDADA BULUŞUYORUZ
 
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da birlik ve beraberliğimizin her vesile pekiştirilmesi gerektiğini, dini merasimlerimizin de bunda büyük etkisi olduğunu hatırlatan Dalgıç “Bu mübarek ay içerisinde, her kurumun gerçekleştirmiş olduğu aşure programları insanımızın aynı payda etrafında toplanmasına vesile olmaktadır. Biz de belediye olarak 3 bin 500 adet aşure dağıttık. Bir ve bütün olmanın bir faktörü olan aşure günümüz nedeniyle herkesin Muharrem ayını kutluyorum” dedi. İnsanların da, aşurenin içindeki parçalar gibi olduğunu söyleyen Dalgıç “Hepimizin kardeş olduğu bilinci ile yaşamanın çözümünü bulmalıyız. Bizler zaten bir arada yaşıyoruz” ifadesini kullandı. 
 
HEPİMİZ KARDEŞİZ
 
Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan da yaptığı kısa konuşmada, “Muharrem ayı İslam dininde çok önemli bir ay. Kerbela Olayı tüm İslam aleminin ortak acısıdır. Bu gibi etkinlikler ve aşure birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirecektir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılara aşure, pilav ve kavurma ikramı yapıldı.