Artık Büyükşehir Belediyesiyiz

Yılın son toplantısını yapan Çerkezköy Belediye Meclisi, yeni Katı Atık Toplama ve Bertaraf bedellerini belirledi. Komisyon raporlarının görüşülüp tamamının oybirliği ile kabul edildiği toplant?

SİYASET 7.12.2012 20:27:00 0
Artık Büyükşehir Belediyesiyiz
 Çerkezköy Belediye Meclisi, 2012 yılının son toplantısını dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi.
 
10 MİLYONLUK AKTARMA KABUL EDİLDİ
 
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in başkanlık ettiği toplantıda, AK Partili Meclis Üyeleri Aynur Düzgünel ve Vehbi Demirtaş dışındaki tüm meclis üyeleri hazır bulundu. Toplantının ilk gündem maddesinde bir önceki toplantıda Bütçe Komisyonu’na havale edilen ‘Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün bütçeye ek yapılmasına ilişkin talebi görüşüldü. Hizmetler kapsamında ödeneklerin yetersiz kalması nedeni ile bütçeye 10 milyon 458 bin TL aktarma yapılmasını öngören komisyon raporu meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.
 
YÖNETMELİKTE DÜZENLEME YAPILDI
 
İlgili komisyon raporunun görüşülüp karara bağlanmasının ardından toplantının bir sonraki gündem maddesinde S. S. 25 Nolu Çerkezköy Akarsu Minibüs ve Otobüsçüler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi’nin Toplu Taşıma Araçları Çalışma ve Hizmet Yönetmeliği’nin bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin talebi görüşüldü. Bir önceki toplantıda Bütçe Komisyonu’na havale edilen değişiklik talebi, komisyonca da uygun görüldü. Komisyon daha önce 20–26 koltuk arası olarak belirlenen toplu taşıma araçlarının kapasitesinin 25 yolcu koltuğu, 1 şoför ve 1 engelli koltuğu olarak değiştirilmesini uygun gördü. Ayrıca engelliler için uyumlu olacak ve tüm araçlarda engelli araç sabitleme noktası yer alacak. Komisyonun tavsiye kararı meclis tarafından da oybirliği ile karara bağlandı.
 
İMAR PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ ONAYLANDI
 
Toplantının bir sonraki gündem maddesinde, bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün imar plan değişikliği talebi görüşüldü. İstasyon Mahallesi 867, 788 ve 822 adalar ve civarlarına ait İmar Planı’nda değişik yapılması yönündeki komisyon tavsiye kararı meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi.
 
MECLİS TAKASI ONAYLADI
 
İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından bir önceki toplantıda İmar Komisyonu’na havale edilen ‘Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Ambardere mevkiinde bulunan 1203 ada içindeki muhtelif parseller ile 1523 ada içindeki muhtelif parsellerin takası’ görüşüldü. İmar planlarında park alanında kalan İbrahim Malkoç, Ayşe İşcan ve Mümine Tunca’ya ait 1203 ada 1 parselde bulunan 1535 metrekarelik alanın, 1523 ada 2 parselde bulunan belediyeye ait alan ile takası bedeline bakılmaksızın takas edilmesine yönelik komisyon tavsiye kararı, meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.
 
DÜZELTMEYİ SAHİPLENENLER OLDU
 
İmar Komisyonu raporlarının görüşülüp karara bağlanmasının ardından, Tarife Komisyonu’na havale edilen katı atık bertaraf ücretlerinde değişiklik yapılması konusu görüşüldü. Konuyla ilgili daha önce belirlenen ücretlerin, değerlendirilmesi sonucu adaletli olmadığının farkına vardıklarını söyleyen Başkan Ali Ertem, “Birileri bizim katı atık ücretlerinde yaptığımız bu düzeltmeyi sahiplenmeye kalktı. ‘Biz söylemiştik’ diye açıklamalarda bulunanlar oldu” dedi ve konuyla ilgili meclisin aldığı kararın yine meclis tarafından düzeltildiğini ifade etti.
 
YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE BELİRLENEN FİYATLAR
 
Katı atık toplama ve bertaraf ücretlerinde yapılan yeni düzenlemelere göre meskenlerden aylık 3.50 TL, otellerden yatak sayısı başına 1.60 TL, pansiyonlardan yatak sayısı başına aylık 1 TL ve yurtlardan yatak sayısı başına aylık 0.50 TL alınacak. Hastanelerden yatak sayısı başına aylık 1 TL, ASM ve polikliniklerden yatak sayısı başına aylık 1.60 TL, okul, dershane ve kurslardan aylık 10 TL, fabrikalardan personel sayısı başına aylık 1.50 TL, market, kantin ve mağazalardan metrekare üzerine aylık 0.13 TL, lokanta, restaurant ve yemek fabrikalarından metrekare başına aylık 0.8 TL ve düğün salonları ve parklardan metrekare başına aylık 0.8 TL alınacak. Akaryakıt istasyonlarından aylık 150 TL, bankalardan da aylık 120 TL alınacak.
 
FAZLADAN ALINAN ÜCRETLER İADE EDİLECEK
 
2012 yılı içinde tahsil edilen fazla bedellerin vatandaşlara iade edileceğini söyleyen Belediye Başkanı Ali Ertem, “2012 yılı içinde tahakkuk eden katı atık toplama ve bertaraf bedelleri 2013 yılı içinde herhangi bir faiz uygulaması yapılmadan 2 taksitle ödenecek. Çerkezköy Belediye Meclisi adına vatandaşlarımızdan bu ödemeleri aksatmamalarını rica ediyoruz” dedi. Toplantını son gündem maddesinde ise bir önceki toplantıda Tarife Komisyonu’na havale edilen Cenaze masraflarının Belediye tarafından karşılanması’ konusu görüşüldü. Belediyelerin doğumdan ölüme kadar vatandaşa hizmetle mükellef olduğunu belirten Başkan Ertem, “Özellikle böyle acılı günlerde vatandaşlardan cenaze masrafları için para talebinde bulunmak çok çirkin bir durum. Bundan sonra Çerkezköy içinde vefat eden tüm vatandaşlarımızın cenaze masrafları belediyemiz tarafından karşılanacak. Tüm Trakya ve İstanbul’un Avrupa yakasına kadar da cenaze nakillerinden herhangi bir ücret talep edilmeyecek” dedi. Cenaze sahiplerinden hiç kimsenin para talebinde bulunamayacağını söyleyen Ertem, komisyonun tavsiye kararını meclisin onayına sundu. Cenaze masraflarının Çerkezköy Belediyesi tarafından karşılanmasına dair komisyon raporu, meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.   
 
ARTIK BİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYİZ
 
Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından konuşan Başkan Ertem, Büyükşehir yasasının onaylandığını anımsatarak, “Artık bir Büyükşehir Belediyesiyiz. Bu konu tüm Tekirdağ kamuoyunu meşgul eden bir konuydu. Ne şekilde olursa olsun, Tekirdağ’ın Büyükşehir olması, bölgemiz için çok hayırlı bir karardır” dedi.
 
YASANIN ŞEKLİ TARTIŞILABİLİR
 
Yasanın şekli itibari ile tartışılabileceğini ifade eden Ertem, “Büyükşehir olmak, Tekirdağ’ın büyük bir sıçrama yapmasına imkan sağlayacaktır. Tekirdağ’ın adını daha da duyurmasına, daha organize bir kent olmasına vesile olacaktır. Belde ve köylerin kapatılması ya da mevcut bazı ilçelerin bölünmesi yasanın şekli itibari ile tartışılmasına neden olabilir. Fakat ne olursa olsun, hükümet ve parlamento, bir karar verdi. Bu kararın hayırlı olmasını temenni etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok” diye konuştu.
 
HER ŞEY BİR ANDA MÜKEMMEL OLAMAZ
 
Konuyla ilgili olarak vatandaşların kafasında soru işaretleri olabileceğini söyleyen Ertem, “Kimse her şeyin bir anda mükemmel olmasını beklemesin. Belli bir süre sabredilmeli. Ekiplerin oluşturulması ve sistemin oturması zaman alacaktır. Vatandaşımız bu süreyi fazla dikkate almamalı. Bu bir geçiş süreci olacaktır. Sistemin oturmasının ardından, en ücradaki köyden tüm mahallelere kadar her yer, büyükşehir nimetlerinden faydalanabilecektir” ifadelerini kullandı.  
 
KİM OLSA KÖYLERİ KAPAKLI’YA BAĞLARDI
 
CHP’li meclis üyesi Cengiz Eker’in, ‘Köylerden en azından birinin Çerkezköy’de kalması için herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Bütün köyler elden gitti. Biz köy kaldık’ şeklindeki söylemlerini yanıtlayan Başkan Ali Ertem, “Her zaman dile getirdim. Ben Çerkezköy’ün diğer belde ve köylerle birleşmesinden yanaydım. Bunun için girişimlerimiz de oldu. Fakat Kapaklı’nın ilçe olması uygun görüldü. O masanın başında kim oturursa otursun, coğrafi konumdan dolayı köyleri Kapaklı’ya bağlardı” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi