76 ülkeye dizi ihraç ediyoruz

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinin Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'nde 150 milyona yakın kişinin izlediğini tahmin ettikle

GÜNDEM 27.11.2012 11:06:00 0
76 ülkeye dizi ihraç ediyoruz

YARATICI EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ KALEMLERİNDEN

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Meriç Köprüsü Konuşuyor' adlı konferansa katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yaratıcı ekonominin en önemli kalemlerinin başında dizi sektörünün geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin 76 ülkeye dizi ihraç eder duruma geldiğini ve son yıllarda 'Gümüş', 'Kaybolan Yıllar' ve 'Muhteşem Yüzyıl' isimli dizilerinin birçok çok ülkede izlendiğini söyledi.

150 BİN KİŞİ İZLİYOR

2010 yılı sonu itibarıyla dizilerden 65 milyon dolar ihracat geliri elde edildiğini belirten Çelik, “2012 yılında 90 milyon dolar civarına çıkacak. Daha önce dizi başı cüzi miktarlarda bir gelir elde edilirken, bugün yaklaşık olarak bölüm başı 60-120 bin dolar arası gelir elde ediliyor. Hatta şu anda 200 bin dolara çıkan bazı dizi bölümlerimiz bulunmakta. Ülke açısından çok sevindirici bir durum. En önemlisi de ülkemize katkısı. Ortadoğu'da yayınlanan 'Gümüş' ve 'Kaybolan yıllar' adlı Türk dizileri, özellikle 'Gümüş', Ramazan ayından önce gösterildiği Ortadoğu'da 85 milyon izleyiciye ulaşmış durumda. 'Kaybolan Yıllar' adlı dizi de 65 milyon izleyiciye ulaşmış durumda. 'Muhteşem Yüzyıl'ın şu an Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetleri'nde 150 milyona yakın kişi tarafından izlendiğini tahmin ediyoruz. 2006'da 1 saatlik bile ihracat yokken, 2011 yılı sonu itibarıyla 10 bin 500 saat dizi ihracatı yapmış durumdayız” dedi.

Marmara Haber Merkezi