Öğretmenler Günü’nü kutlamıyoruz

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Çerkezköy Temsilcileri 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlamadı.

GÜNDEM 26.11.2012 22:18:00 0
Öğretmenler Günü’nü kutlamıyoruz

BİZLER OKULSUZ MAĞDURLARIZ

Çerkezköy Belediye Meydanı’nda ellerinde pankartlarla bir araya gelerek sloganlar atan AYÖP Çerkezköy üyeleri adına basın açıklaması yapan Havva Ak, “Bizler, çocuklarınızı eğitmek, onlara hayatı tanıtmak ve onları hayata hazırlamak için bin bir cefa ile okumuş, Anadolu’nun her bir yerinde görev yapma hayali ile yanıp tutuşan, sayıları on yılda 350 bine yaklaşan işsiz, güvencesiz, geleceksiz, aile hayali kuramayan, aldığı kredili öğrenim bursunu ödeyememiş, hacze düşmüş diplomalı işsiz ve yıllardır atama bekleyen okulsuz mağdurlarız” dedi.

VETERİNERLER ÖĞRETMENLİK YAPIYORDU

“Ne oldu da sayısı 60 ilin nüfusundan daha kalabalık ataması yapılmayan öğretmenler ülkesi haline geldik” ifadelerini kullanan Havva Ak, milenyum çağına girilirken ataması yapılacak öğretmen bulunamadığını, veterinerlerin öğretmenlik yaptığını belirtti. Şimdilerde ise öğretmen atamalarının seçim malzemesi olarak kullanıldığına dikkat çeken Ak, “Sorun işte bu kadar kısa ve özdür” dedi.

VERİLEN SÖZLER İNKÂR EDİLDİ

2001’de KPSS’ye başvuran öğretmenlerin yüzde 99’unun atandığını söyleyen Ak, “Daha sonra atama sayılarında hızla düşüş oldu. 2011’de atamalar için 55 bin atama sözü verildi. Binlerce kişi bu umutla dershanelere gitti. Kendi mesleğini yapmak isteyen binlerce öğretmen işinden ayrıldı. Fakat 27 bin atama yapıldı. Verilen sözler inkar edildi. Ataması yapılmayan öğretmenlerden özür dilendi. 2004’ten itibaren öğretmen alımlarının azalması ile birlikte okullarda oluşan öğretmen açığı yıllık ortalama 80 bin civarında ücretli öğretmen çalıştırılmak suretiyle giderilmeye çalışıldı. Taşeron ücretli öğretmenlik meşru duruma getirildi. Öğretmen açığı günümüzde hala bu şekilde kapatılmaya çalışılmaktadır” dedi.

DÜZENSİZLİĞE DUR DEMEK İSTİYORUZ

Eğitim ve öğretimdeki düzensizliğe dur demek istediklerini söyleyen Havva Ak, “2009’dan beri sesimizi ve haklı mücadelemizi herkese duyurabilmek için mücadele etmekteyiz. Her eylem yaptığımızda bizleri karalayanlar çıkıyor. 2010’da KPSS skandalı ile ilgili Abdi İpekçi’de yaptığımız ilk basın açıklamamızda ‘Sizler ülke huzurunu bozuyorsunuz’ denilerek iftar vakti elimizden ekmeğimiz alınarak gözaltına alındık. Skandal ortaya çıktı. Kopyacılar kimlik numaralarına kadar çalınan kitapçıklara varıncaya kadar yetkili mercilere teslim edildi. Sonuç olarak KPSS güvenirliği tamamen yitirmiş bir sınavdır” dedi.

AK PARTİ’YLE MÜCADELE GÜNÜ

Aşağılık psikolojisine itilip toplumsal bir vaka olarak çevrede acınası gözlerin içinde yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Ak, “Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin bu olayı artık ciddiye alıp mevcut atama bekleyen öğretmenlerin bilerli bir program dahilinde kademeli olarak koşulsuz atamalarını yapmaları gerekiyor. AYÖP olarak bizler Öğretmenler Gününü kutlamıyoruz. Bugünü AK Parti hükümetine karşı birlik ve mücadele günü olarak ilan ediyoruz” dedi.

SORUN BİZ MİYİZ?

AYÖP Çerkezköy Temsilcileri “Veterinerleri biz mi öğretmen yaptık? 2000’li yıllarda sayıları 70 olan eğitim fakültelerinin sayısını 2012’ye kadar biz mi 90’lara çıkardık? 7 yıldır sözleşmeli atanan öğretmenleri bir kez daha kadrolu olmak üzere iki kez biz mi atadık? Sözleşmeli öğretmenliği sorun olarak biz mi yarattık? Eğitim ve öğretimdeki öğretmen planlamasını biz mi yaptık?, Bizlerin tek suçu yetkililerin meşru hale getirdiği ücretli öğretmenliği namerde muhtaç olmamak için yapıyor olmamızdır. Sorun biz miyiz? Bu sorun biz değilsek bu sorunu sorun yapanlar bir an önce sorununu çözmekle yükümlü değil midir?” diye sordular.

CHP DE DESTEK VERDİ

Ellerinde ‘Öğretmen misin? Allah Başka Dert Vermesin’, ‘Ücretli Köle Olmayacağız’, ‘Atanmak için kaç takla atmamız gerekiyor’ pankartları taşıyan AYÖP temsilcilerine Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Gençlik Kolları Başkanı Özman Öral, Eğitim-Sen üyeleri de destek verdi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasının ardından AYÖP üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.

Marmara Haber / Haber Merkezi