Atanamayan öğretmenler, 24 Kasım’ı kutlamadı

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Çerkezköy Temsilcileri 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlamadı.

EĞİTİM 25.11.2012 16:31:00 0
Atanamayan öğretmenler, 24 Kasım’ı kutlamadı
OKULSUZ MAĞDURLARIZ
AYÖP Çerkezköy üyeleri önceki gün saat 13.00’da Çerkezköy Belediye Meydanı’nda ellerinde pankartlarla bir araya gelerek sloganlar eşliğinde basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Çerkezköy Temsilcisi Havva Ak “Sizlerin çocuklarını eğitmek, sizlerin çocuklarına hayatı tanıtmak ve onları hayata hazırlamak için bin bir cefa ile okumuş, Anadolu’nun her bir yerinde görev yapma hayali ile yanıp tutuşan sayıları da on yılda 350 bine yaklaşan işsiz, güvencesiz, geleceksiz, aile hayali kuramayan, aldığı kredili öğrenim bursunu ödeyememiş, hacze düşmüş çok problemli diplomalı işsiz ve yıllardır atama bekleyen okulsuz mağdurlarız” dedi. 
 

SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILDI

Milenyum çağına girilirken ataması yapılacak öğretmen bulunamadığını, veterinerlerin öğretmen yapıldığını söyleyen Ak, “Milenyumdan sonra da öğretmen atamaları seçim malzemesi olarak kullanıldı” diye konuştu.
 

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

KPSS’nin 2001 yılında öğretmenlerin hayatına girdiğini, o zamanlar KPSS’ye başvuran öğretmenlerin yüzde 99’unun atandığını söyleyen Ak “O günlerden itibaren atama sayılarında hızla düşüş oldu. 2011 yılında ise atamalar için 55 bin atama sözü verilir. Binlerce kişi bu umutla dershanelere gider, kendi mesleğini yapmak isteyen binlerce öğretmen işinden ayrılır, elinde avucunda var olan bu sınava hazırlanır. Fakat 27 bin atama yapılır, verilen sözler inkar edilir ve ataması yapılmayan öğretmenlerden özür dilenir. 2004 yılından itibaren öğretmen alımlarının azalması ile birlikte okullarda oluşan öğretmen açığı yıllık ortalama 80 bin civarında ücretli öğretmen çalıştırılmak suretiyle giderilmeye çalışılmış ve taşeron ücretli öğretmenlik meşru duruma getirilmiştir. Öğretmen açığı günümüzde bu hala bu şekilde kapatılmaya çalışılmaktadır” dedi.
 

KPSS GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ

Bu plansızca ve bilinçsizce yapılan işlere, bu sorumsuzca gidişata eğitim ve öğretimdeki düzensizliği dur demek için Ataması Yapılamayan Öğretmenler Platformu olarak çözüm istediklerini ifade eden Ak 2009 yılından beri seslerini ve halkı mücadelelerini herkese duyurabilmek için mücadele ettiklerini belirterek “Her eylem yaptığımızda her hak arayışımızda bizleri karalayanlar çıkıyor. 2010 yılında KPSS skandalı ile ilgili Abdi İpekçi’de yaptığımız ilk basın açıklamamızda “sizler ülke huzurun bozuyorsunuz” denilerek iftar vakti elimizde ekmeğimiz ile gözaltına alındık. Yalancının mumu yatsıya kadar sürdü ve skandal ortaya çıktı. Kopyacılar kimlik numaralarına kadar çalınan kitapçıklara varıncaya kadar yetkili mercilere teslim edildi. Sonuç olarak kopyacılar okullarında ve devletin en yüksek birimlerinde paşalar gibi görevlerini yapmaktadır. KPSS güvenirliğini tamamen yitirmiş bir sınavdır. 2012 yılında ise 65 bin ücretli öğretmenin çalıştığı kurumda ise yetkili ağızlar öğretmenler başka iş bulsun, ataması yapılmayan öğretmenler uyduruk bir sorundur cümlelerini söyleyerek bizlerin psikolojilerini bozup ölüme terk ediyorlar” diye konuştu.
 

 “BU GÜNÜ KUTLAMIYORUZ”

Toplumda aşağılık psikolojisine itilerek toplumsal bir vaka olarak çevrede acınası gözlerin içinde yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Ak “Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin bu olayı artık ciddiye alıp mevcut atama bekleyen öğretmenlerin bilerli bir program dahilinde kademeli olarak koşulsuz atamalarının yapılmasını talep etmekteyiz. AYÖP olarak bizler Öğretmenler Gününü kutlamıyoruz. Bugünü AK Parti hükümetine karşı birlik ve mücadele günü olarak ilan ediyoruz” dedi.
 

SORUN BİZ MİYİZ?

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) Çerkezköy Temsilcileri “Veterinerleri biz mi öğretmen yaptık? 2000 yıllarında sayıları 70 olan eğitim fakültelerinin sayısını 2012’ye kadar biz mi 90’lara çıkardık? Yedi yıldan beri sözleşmeli atanan öğretmenleri bir kez daha kadrolu olmak üzere iki kez biz mi atadık? Sözleşmeli öğretmenliği sorun olarak biz mi yarattık? Eğitim ve öğretimdeki öğretmen planlamasını biz mi yaptık? Bizlerin tek suçu yetkililerin meşru hale getirdiği ücretli öğretmenliği namerde muhtaç olmamak için yapıyor olmamızdır. Sorun biz miyiz? Bu sorun biz değilsek bu sorunu sorun yapanlar bir an önce sorununu çözmekle yükümlü değil midir?” dedi. 
 

CHP’DEN DESTEK

Ellerinde “Öğretmen misin? Allah Başka Dert Vermesin, Ücretli Köle Olmayacağız, Atanmak için kaç takla atmamız gerekiyor” yazılı pankartlarını taşıyan AYÖP üyelerine, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Gençlik Kolları Başkanı Özmen Oral da destek verdi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasının ardından AYÖP üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.
 

Haber / Faik Onur KAYA