Sanayi ve ticaret odaları ayrılmalı

Beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetimini ziyaret eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi ve tüccarl

EKONOMİ 21.11.2012 21:28:00 0
Sanayi ve ticaret odaları ayrılmalı

 Çerkezköy Haber - Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri Süheyl Erbuz, Nihat Tunalı, OSBÜK Bölge Müdürlüğü Komisyon Üyeleri Direnç Özdebir ve Haydar Yıldız ile OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel, dün saat 10.00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünü ziyaret etti.

 

TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMAYI ARZULUYORUZ

Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Başkan Vekili Gürdal Adal, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan ve ÇOSB Yönetim Kurulu tarafından karşılanan Nurettin Özdebir ve beraberindekiler, Çerkezköy OSB hakkında bilgi aldı. Ziyarette konuşan Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ’da sanayi odası kurulması için çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Ankara Sanayi Odası’nın tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz” dedi. Aynı zamanda Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Nurettin Özdebir de Çerkezköy OSB’nin Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri olduğunu ifade ederek “OSB’ler Türkiye’nin 50 yıldır geliştirdiği ve devam ettirdiği bir proje. OSB’lerle sanayici sinerji oluşturuyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bürokrasiyi azaltıyor. İhtiyaçları birleştirmek suretiyle toptan tedarikle diğer sanayilere oranla daha ucuza alabiliyor. Ortak altyapıyı kullanıyor, çevreyle barışık ve daha ucuza hizmet verebiliyor” dedi.
 

SANAYİCİ İÇİN HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

Organize bölgelerinin ekonomik ve çevresel artılarının çok fazla olduğunu söyleyen Özdebir, “OSB’ler sanayici için de hayatı kolaylaştırıyor. Yatırım yeri sorunu bizim farkında olmadığımız bir sorun. Bir sanayi tesisi kurmak için en az 3 yıl uğraşmak gerekiyor. Sadece ÇED raporu için bile 1 yıllık süre gerekiyor. ÇED raporunun olumsuz olması durumunda her şey silbaştan başlıyor” diye konuştu.
 

BİZDEN ÇOK GERİDELER

Türkiye’de OSB’lerin dünyadaki krize rağmen ülkenin hızla gelişmesinde en büyük rolü üstlendiğini ve bu rolü de yerine getiren bir organizasyon olduğunu ifade eden OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, “OSB’ler altyapıyı ve yatırımı, yatırımcıya hazır olarak sunuyor. Türkiye bu organizasyonu yurt dışına ihraç etmeye başladı. Hem OSB’ler hem de bu konsept oralara ihraç edilebiliyor” dedi. Dünyanın diğer yerlerinde Türkiye’deki gibi bir OSB mantığının olmadığını söyleyen Özdebir “Yönetim ve fonksiyon olarak bizden çok gerideler. Bize hayran oluyorlar” dedi.
 

SANAYİCİ VE TÜCCARLARIN MENFAATLERİ FARKLI

Bir şehirde sanayinin ağırlık kazanması için uzun bir sürenin geçmesi gerektiğini vurgulayan Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, sanayici ve tüccarların bakış açıları, hayata bakışları ve menfaatleri farklı. Sanayici uzun vadeli düşünmeli. Tüccar ise elindekini satar ve en çok hangi malı satarsa onu alır. Sanayici ise yatırım yapar ve onu yürütür” diye konuştu.
 

TİCARET VE SANAYİ ODALARI AYRILMALI

Sanayicinin kendini temsil edebilmesi ve menfaatlerini koruyabilmesi konusunda sıkıntılar yaşanmaya başladığını söyleyen Özdebir, sanayi odasının doğru bir yaklaşım olduğunu ifade ederek “Sanayi bakımından belli olgunluğa ulaşmış illerde ortak sinerjiyi artırabilmek ve sanayicinin sorunlarına odaklanabilmek için sanayi ve ticaret odalarının birbirinden ayrılması lazım. Sanayici ile tacirin menfaatleri birbirleri ile örtüşmüyor. Ülkede yaratılan katma değer ancak üretimle gelebilir. Ticaret bir hizmet sektörüdür. Yaratılan katma değerin halk arasında adil bir şekilde paylaşımını sağlar” diye konuştu. Özlük alanın üretim odaklı olması gerektiğini vurgulayan Özdebir “Üretimi merkeze koyarsak gelişme ve gelir dağılımı daha hakça ve daha düzgün olur” dedi. Türkiye’de 365 tane oda ve borsanın bulunduğunu ifade eden Özdebir “Sanayi odaları kurulması bu sayıyı daha da artıracak ama ticaret ile sanayi odalarının da birbirinden ayrılması lazım” dedi.
 

BİR ARADA OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Ziyarette konuşan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu da Tekirdağ’da 50’nin üzerinde işçi çalıştıran 1300 aktif sanayinin bulunduğunu ifade ederek “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası önceki dönemlerde sanayicilerden fazla para almış. 400 liralık işleme 7 bin lira para alınmış. Bakanlık müfettişleri tarafından alınan fazla tahsilatlar tespit edildi ve bu tahsilatlar oda tarafından firmalara iade edilecek. Sanayiciyi böyle gören bir zihniyetle bir arada olmamız mümkün değil” dedi.
 

HERKESİN BİR OYU VAR

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de ticaret ve sanayi odalarında herkesin bir oyunun olduğunu ifade ederek “Sanayicinin de kuaför dükkanının da bir oyu var. Sanayicinin kendisini hakça temsil etme imkanı kalmıyor. Sanayiciye haksızlık yapıldığı düşünüldüğünde doğal olarak ona göre bir tepki doğuyor. Demokrasi güzel bir yöntem ama bazen böyle sakıncaları da çıkabiliyor” diye konuştu. Ziyaretin sonunda OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir ve İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nihat Tunalı tarafından Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu’na hediyeler takdim edilirken, Sarıoğlu da misafirlerine yönetimi adına hediyeler takdim etti.
 

KİMSE ELİNİZE SU DÖKEMEZMİŞ

Ömer Sarıoğlu’na altın kaplamalı ibrik hediye eden OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, “Kimse elinize su dökemezmiş ama müsaade ederseniz ben elinize su dökmek istiyorum” esprisini yapmayı ihmal etmedi. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
 
 
 

Haber / Gülveren VATANSEVERAsim YAVUZ